Foamete sau terorism. Locuitorii din Falluja sunt lăsaţi să moară de foame dacă nu intră în ISIS

Data publicării:
refugiata

De jumătate de an, teroriştii Stat Islamic blochează toate transporturile de hrană către Falluja. Doar cei care jurau credinţă jihadiştilor primeau de mâncare.

„Când au ocupat oraşul, toţi cei care se alăturau ISIS au primit făină, zahăr sau orez. Cei care au refuzat au fost lăsaţi în voia sorţii”, a povestit Hanaa Mahdi Fayadh, refugiată originară din Falluja.

Magazinele au fost golite şi închise. Aşa că produse de bază precum făina sau uleiul au ajuns să fie vândute pe piaţa neagră la preţuri prohibitive.

„În ultimele şapte luni nu mai găseai nimic. Am trăit cu apă şi curmale. Făina, orezul şi uleiul puteau fi cumpărate doar la preţuri exorbitante”, a povestit Azhar Nazar Hadi, refugiată originară din Falluja.

Falluja avea o populaţie de peste 300.000 de locuitori înainte de a fi cucerit de ISIS. Acum, mai sunt doar 50.000 de oameni, care trăiesc sub teroare.

La fel de înspăimântătoare este şi evadarea din acest iad. ONU susţine că bărbaţii care părăsesc Falluja sunt uneori ucişi sub pretextul că ar fi militanţi ISIS fără ca vreo instanţă să-i găsească vinovaţi de ceva.

Cel puţin 21 de bărbaţi au fost executaţi sumar. 17 dintre ei făceau parte din aceeaşi familie, ceilalţi patru erau şi ei înrudiţi”, a declarat Rupert Colville, purtător de cuvânt Comisariatul ONU pentru Drepturile Omului.

Armata irakiană a început la sfârşitul lunii mai ofensiva pentru recucerirea Falluja. Se crede că bastionul ISIS ar fi apărat de până la 2.500 de combatanţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri