Fost comandant NATO: Rusia și Vestul, la un pas de război

Data publicării:
nato getty-1

 

Foto: Gulliver/ Getty Images

Teoria fostului general britanic a fost pusă la îndoială de jurnaliști la lansarea cărții sale, care au spus că Ţările Baltice, spre deosebire de Ucraina, fac parte din NATO și un atac asupra unei țări din această zonă ar atrage, în teorie, un răspuns din partea armatei NATO.

Replica lui Sir Alexander Richard Shirreff? Istoria este plină de lideri care au luat decizii iraționale.

De asemenea, fostul general a spus că Vladimir Putin ar putea invada statele baltice și pe urmă să amenințe NATO că va folosi arme nucleare dacă intervine, scrie The Guardian.

Fostul general a argumentat că Rusia va cuceri mai mult teritoriu în Ucraina de Est, va forma un coridor de trecere până în Crimeea și va începe invadarea statelor baltice, începând cu Letonia.

La lansarea cărții sale, fostul general a precizat că acest scenariu poate fi evitat doar dacă NATO începe de acum să plaseze forțe militare în zona baltică. NATO va face primii pași în această direcție după Summit-ul de la Varșovia din iulie.

Sir Alexander Shirreff nu este singurul care și-a exprimat convingerea că Rusia și Vestul ar putea intra într-o asemenea confruntare. Amiralul american James Stavridis, fost comandant suprem al NATO, a precizat că sub conducerea lui Putin, Rusia s-a plasat pe o traiectorie periculoasă.

„Dacă va fi lăsată să continue pe acest drum, s-ar putea ajunge la un conflict cu NATO. Acest lucru înseamnă un război care s-ar putea transforma într-unul nuclear foarte rapid”, a avertizat James Stravridis, potrivit The Guardian.

Fostul general britanic a dat asigurări că armamentul nuclear este o parte din strategia militară a Moscovei, a descris Rusia ca fiind cel mai periculos adversar al Vestului și a subliniat că traiectoria liderului de la Kremlin poate fi oprită doar dacă Vestul „se trezește” și înțelege că există posibilitatea unui război și începe să ia măsuri.

De asemenea, el a criticat NATO pentru că nu ține pasul cu dezvoltarea pe plan militar a Rusiei și Marea Britanie pentru că își neglijează capacitățile militare pornind de la prezumția că nu va izbucni un conflict.

„Cred că este datoria soldaților cu experiență care au legături cu politicieni să nu gândească ca ei, să nu le facă viața ușoară, și să le explice consecințele militare ale deciziilor politice”, a conchis fostul general britanic.

Citiți și: 
Rusia reactivează un sistem radar din Crimeea. General NATO: Un război e puţin probabil
Cum se poate folosi UE de un eşec în relaţia cu Rusia pentru a putea gestiona criza migraţiei
FT: Slăbiciunile forţei de reacţie rapidă a NATO în fața unui eventual atac rusesc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri