Francezii se pregăteau să lanseze bombardamente în Siria la 31 august. Un telefon de la Obama a schimbat totul 

Data publicării:
hollande cu arcul -AFP Mediafax Foto-CHARLES PLATIAU-1

 

Informația publicată de Nouvel Observateur arată cât de aproape a fost Occidentul de lansarea unui război împotriva Siriei în urma atacului cu arme chimice din 21 august, pentru care regimul Assad este considerat responsabil. Președintele american Barack Obama a anunțat într-un discurs telvizat, la 31 august, după ce l-a informat pe Hololande, că va cere Congresului să se pronunțe. Practic, a anulat amenințarea militară.

Avioanele militare franceze Rafale erau pregătite la 31 august să decoleze și fuseseră întocmite declarațiile oficiale în anticiparea raidurilor, potrivit Nouvel Observateur. „Totul ne făceam să credem că venise ziua cea mare”, a spus un oficial francez. „Incredibila neînțelegere a durat până spre seară”, când Barack Obama i-a telefonat lui Hollande. Raidurile ar fi trebuit să înceapă la 3 noaptrea, vizând bateriile de rachetre și centrele de comandă ale Diviziei 4 siriene, care superviza armele chimice.

Însă, în loc să confirme că forțele americane și franceze vor interveni împreună, Obama s-a răzgândit, în urma unei discuții cu șeful său de cabinet, Dennis McDonough. 

Ministerul francez al Apărării nu a comentat informațiile din Nouvel Observateur, dar este clar că forțele franceze au fost extrem de iritate de comportamentul liderului american. Fostul comandant al Academiei militare franceze, generalul Vincent Desportes, a declarat la 2 septembrie, pentru Le Monde, că „modul în care s-a răzgândit Obama reflectă un mare dispreț din partea SUA față de Franța”. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri