HSBC își cere scuze. Reprezentanții instituției spun că banca nu a intenționat să ajute clienții să ascundă bani

Data publicării:
Banca HSBC - Guliver GettyImages-1

Filiala elveţiană a HSBC ar fi ajutat peste 130 de mii de milionari din peste 200 de ţări să evite plata de taxe şi impozite. Reprezentanţii băncii îşi cer acum scuze.

Nu am avut niciodată intenţia să colaborăm cu clienţi care intenţionau să se sustragă impozitelor în ţara de origine sau care intenţionau să nu respecte exigenţele noastre în ceea ce priveşte lupta împotriva evaziunii fiscale.”, spune Stuart Gulliver, director HSBC.

Sunt cuvintele prin care HSBC încearcă să limiteze efectele pe care scandalul de evaziune fiscală le-ar putea avea. Este însă nevoie de mai mult, spun analiştii, după ce un fost angajat al HSBC Elveţia a dezvăluit că banca nu doar că şi-a ajutat clienţii să ascundă bani, ci, mai mult, a pus la cale o schemă prin care îi ajuta să facă acest lucru.

Schema fraudei fiscale era uriaşă, iar numele celor care au beneficiat de ea sunt celebre în toată lumea: regele Abdallah al Iordaniei, Mohammed al Marocului, pilotul de Formula 1 Fernando Alonso şi fostul campion Michael Schumacher. Lor li se adaugă vedete precum Phil Collins, Elle MacPherson, Joan Collins sau omul de afaceri Flavio Briatore, fostul patron al echipei de formula 1 Renault.

Mai mult, HSBC nu s-ar fi dat în lături din a ascunde banii unor prinţi saudiţi şi organizații bănuite că ar avea legături cu Al Qaeda și finanțarea terorismului internațional. Acuzaţiile merg şi mai departe. Potrivit presei elveţiene, în cele mai multe dintre aceste cazuri, banca a continuat relaţia cu aceştia chiar dacă ştia de legăturile lor cu reţele teroriste.

Românii nu lipsesc de pe lista celor care au beneficiat de ingeniozitatea bancherilor HSBC. Nu mai puțin de 220 de clienţi, ale căror conturi însumează 1,3 miliarde de dolari ar avea legături cu România. Unul dintre ei, o sumă uriașă: aproximativ 800 de milioane de dolari. Eugen Şerban, seful Direcţiei de Verificări Fiscale, adica structura ANAF care se ocupă de verificarea marilor averi, spune însa că „Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu deţine informaţii privind conturile bancare ale românilor la HSBC, despre care s-au făcut dezvăluiri în presa internaţională, dar va întreprinde demersuri pentru a le obţine.

Alte state au luat deja măsuri. În Franţa, autorităţile au deschis o anchetă încă din 2009 şi au reuşit deja să recupereze peste 300 de milioane de euro dintr-un prejudiciu a cărui valoare se ridică la peste 6 miliarde, iar în Statele Unite, banca britanică a fost obligată să plătească o amendă de aproape două miliarde de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri