EXCLUSIV Benjamin Netanyahu, interviu pentru Digi24: „Atunci când noi ne apărăm, apărăm și Europa”

Data publicării:
bibi dragoste pentru romania


Balazs Barabas: Dle prim-ministru, mulţumim pentru interviul acordat în exclusivitate pentru programul „Paşaport diplomatic” de la Digi24 România.

De curând au fost atacuri violente în Ierusalim şi Tel Aviv, iar Hamas a anunţat că adună o armată pentru a se apăra de Israel. Care sunt planurile dvs. pentru a împiedica aceste acţiuni?

Benjamin Netanyahu: În primul rând Israelul trebuie să se apere de atacurile Hamas-ului şi de atacurile militanţilor islamişti. Ei se luptă între ei, ISIS, şiiţii, Iran, Hezbollah, Hamas, dar toţi sunt de acord asupra unui singur lucru: Israelul nu ar trebui să fie aici, ţările vestice nu ar trebui să fie aici şi nici chiar arabii moderaţi nu ar trebui să fie aici. Fiecare vrea să fie „cel mai tare din parcare”, cu asta sunt toţi de acord, nu prea s-au înţeles încă cine să fie cel mai tare, dar toţi sunt de acord să existe o „parcare” islamistă. Printre altele, ei ne atacă la graniţele noastre, în interiorul ţării, aşa cum atacă şi alte ţări, ţări europene. Noi avem un singur lucru de făcut când suntem atacaţi: să ripostăm, să ne apărăm. Şi asta facem.

Sănătatea premierului israelian stă în mâinile unui medic român

Balazs Barabas: Israelul a ridicat un zid în jurul Cisiordaniei pentru a se apăra, dar se pare că acum atacurile au loc din interior. În această situaţie mai are rost menţinerea zidului?

Benjamin Netanyahu: Nu e un zid, e un gard, 96% din el este gard. Are scopul de a împiedica teroriştii să vină la noi, de exemplu atentatori sinucigaşi care explodează în autobuze pline cu copii, aşa cum au făcut în trecut. Am pierdut aproape o mie de oameni din cauza acestor atentate. Iar de când am ridicat acest gard, aceste bariere, atentatele s-au rărit. Aveţi dreptate, există atacuri. În primul rând, acest gard nu este ermetic, există palestinieni care lucrează în Israel, unii legal, alţii ilegal. Şi profită de acest lucru ca să infiltreze terorişti ai Hamas şi din păcate terorişti incitaţi de Autoritatea Palestiniană, de preşedintele Autorităţii. Noi vom face tot ce putem ca să prevenim acest pericol. Evident, faptul că există un pericol pe care îl stopezi şi altul pe care nu îl stopezi nu înseamnă că trebuie să te expui la două pericole. Nu facem acest lucru. Israelul şi-a arătat capacitatea de a se apăra. Sunt lucruri foarte dureroase, oameni sunt înjunghiaţi în staţii de autobuz, chiar în centrul Tel Aviv-ului, înjunghiaţi de militanţi islamişti fanatizaţi, femei tinere călcate de maşini, copii mici călcaţi de oameni care folosesc maşinile ca arme ucigaşe. Da, acestea sunt mari dificultăţi. Dar suntem tenace. Luptăm împotriva încercărilor de distrugere a statului evreu, a poporului evreu, de șapte ani, ba chiar dinainte de înfiinţarea statului Israel. Vom trece şi peste asta.

Balazs Barabas: Vara aceasta, sute de oameni au murit în Fâşia Gaza. Putem vorbi despre o spirală a violenţei, toată lumea vrea răzbunare, iar şi iar, împotriva celuilalt?

Benjamin Netanyahu: Nu este un conflict simetric. Israelul doreşte pacea, întotdeauna a urmărit pacea, ca şi mine, dar dorim o pace adevărată. Nu vrem doar să dăm teritorii unora care iau teritorii, care sunt dirijaţi de Iran, ca în Liban, după ce ne-am retras. Hezbollah a preluat puterea şi, susţinuţi de Iran, au lansat mii de rachete asupra noastră. Sau în Gaza, ne-am retras din Gaza, iar, susţinut de Iran, a intrat Hamas, au lansat mii de rachete asupra noastră. Evident, nu vrem să se repete toate acestea. Noi vrem o pace adevărată, reală, în care ei ne recunosc, cealaltă parte recunoaşte dreptul poporului nostru la un stat al nostru, la fel cum ei ne cer nouă să recunoaştem dreptul poporului lor pentru un stat al lor. Dar ei nu vor să ne ofere acest drept. Ei spun: nu, daţi-ne teritoriul ca noi să putem, pentru a treia oară, să lansăm rachete asupra voastră, mii de rachete, ca să vă distrugem. Ar face România la fel? Nu.

Balazs Barabas: Dar Israelul anunţă iar şi iar că permite construirea de noi colonii, chiar recent, Israelul a anunţat confiscarea de terenuri în Cisiordania pentru scopuri militare. Nu credeţi că acestea alimentează tensiunile cu palestinienii?

Benjamin Netanyahu: Păi cred că pentru palestinieni toate sunt colonii: Tel Aviv, Haifa, şi ei chiar o spun. Eu cred că problema graniţelor viitoare în cadrul unei păci reale este ceva ce trebuie discutat, inclusiv chestiunea coloniilor. Dar înainte de toate nu vom accepta că suntem ocupanţi străini pe acest teritoriu. Nu suntem. Suntem aici de aproape 4000 de ani, din timpurile lui Avraam. Vă amintiţi de regele David? De regii Israelului, de profeţii Ieremia, Isaia? Unde credeţi că erau ei? Erau aici! Chiar pe pământul Israelului. Unii ne spun că acestea sunt pământuri străine, pe care le-am ocupat, ca belgienii în Congo sau francezii în Algeria. Nu, nu e aşa. Este parte a patriei evreieşti. Dar recunosc că în patria noastră istorică, trăia şi un alt popor, cel palestinian. Trebuie să găsim o soluţie pentru amândoi. Dar să spui că nu avem niciun drept să fim aici, că trebuie să plecăm, ba mai mult, să fim daţi afară, să lăsăm teroriştii care urmăresc să ne distrugă pe micul teritoriu care ne-a mai rămas, nu este drept, este injust. Sunt gata să fac compromisuri pentru pace, dar nu sunt gata să mă sinucid (s.n.). Vreau o pace durabilă, o pace pe care o putem apăra. Iar singura pace care poate dura aici este pacea pe care o putem apăra. Eu cred că adevărata problemă nu sunt coloniile, nu unde vom trasa graniţele. Adevărata problemă este dacă există voinţa de partea palestiniană să accepte în sfârşit un stat evreiesc în orice graniţe. Eu cred că este o problemă existenţială, dacă recunosc însăşi existenţa, principiul dreptului Israelului la existenţă. Aceasta este esenţa conflictului. Iar dacă aceasta se va rezolva, va fi pace, foarte simplu. Şi sper că într-o zi vom obţine pacea, că această zi va veni curând. Dar de fapt, ceea ce vedem în Orientul Mijlociu este că lucrurile se îndreaptă într-o altă direcţie. Vedem flăcările islamiştilor militanţi arzând Irakul, Siria, Yemen, Libia, Gaza şi, din păcate, Autoritatea Palestiniană aici, în Iudea şi Cisiordania. Toată lumea este spulberată de acest islamism militant, care nu urmăreşte niciun compromis cu Israelul, niciun compromis cu România. Pentru ei, şi România ar trebui să fie parte a unui califat, un califat medieval, fictiv, renăscut. Europa trebuie recucerită (s.n).

Spania trebuie eliberată. Da, sunt închipuiri, este o nebunie. Dar în mintea lor, a ISIS, a Hamas, a altor militanţi islamici este realitate. Asta vor să obţină. Israelul nu e decât un avanpost, în primul rând în campania lor de a spulbera Occidentul. În asta cred ei, asta urmăresc. Deci atunci când noi ne apărăm, apărăm şi Europa (s.n). Ştiu că în Europa, mulţi nu înţeleg asta. Dar ştiţi ceva? Militanţii o înţeleg. Aşa gândesc, iar din punctul lor de vedere, au dreptate.

Balazs Barabas: Dar se pare că ISIS nu poate fi oprit. Şi-au instalat baza în regiunea Raqqa, se simt confortabil acolo şi nimeni nu-i poate înfrânge. Cum trebuie tratată această situaţie?

Benjamin Netanyahu: Bineînţeles că pot fi opriţi. Nu sunt invincibili, trebuie doar să vină cineva cu voinţa şi puterea necesară. Eu îl sprijin pe preşedintele Obama în efortul său de a coagula o coaliţie care să lupte cu ei. Există un singur mod de a lupta împotriva lor: să luptăm. Nu există altă cale (s.n.).

Balazs Barabas: Inclusiv cu forţe terestre?

Benjamin Netanyahu: Cu toate forţele necesare pentru a-i slăbi şi a-i distruge. Nu e imposibil. Israelul a înfruntat o forţă mult mai puternică decât ISIS, cu o armată mult mai numeroasă, cu rachete, din păcate amplasate printre civili. Hamas a luat ostatic propriul popor. Noi foloseam rachete ca să ne apărăm copiii, iar ei foloseau copiii lor pentru a-şi apăra rachetele. De necrezut. Cu toate acestea, noi am fost capabili să le ripostăm şi vorbim de o forţă considerabil mai mare decât ISIS. Bineînţeles că ISIS poate fi oprit. Bineînţeles că trebuie luptat împotriva ISIS. Dar cred că este doar unul din două pericole ale umanităţii. Nici măcar nu este cel mai mare. Cred că un pericol mult mai mare sunt alţi militanţi islamici, conduşi de Iran (s.n.). Militanţii şiiţii, conduşi de Iran, împreună cu aliaţii lor: Hezbollah, Jihadul Islamic din Gaza, şi mai nou, rebelii houthi din Yemen. Dar pericolul mai mare este că oricare din aceşti militanţi islamici, fie ei sunniţi, ISIS sau al-Qaeda sau şiiţi din Iran, oricare dintre ei obţin arme nucleare. Cel mai mare pericol pentru securitatea lumii, pentru securitatea Europei, a României, pentru securitatea şi viitorul Israelului este dacă Iranul devine o potenţială putere nucleară. Pentru că în momentul în care vor avea capacitatea de a construi bomba, o vor face. Şi atunci cu toţii vom fi în pericol.

Balazs Barabas: Am aflat că îndrăgiţi mult România. De ce credeţi personal că România este importantă şi de ce consideră Israelul că relaţiile bilaterale sunt importante?

Benjamin Netanyahu: Avem relaţii excelente. Semănăm din multe puncte de vedere, culturile noastre, dar în primul rând avem 100 de mii de israelieni care au venit din România. Medicul meu personal provine din România. Acest fapt arată că iubesc România. Dar am fost acolo, am vizitat România de mai multe ori şi am simţit o legătură puternică. Care s-a tradus prin cooperări de succes cu guvernul României şi simţim o legătură culturală, legături prin valori, prin istorie, dar şi o legătură a două democraţii, două ţări cu rădăcini puternice provenind dintr-o civilizaţie comună. Înfruntăm aceleaşi dificultăţi care ne ameninţă civilizaţia comună. Am sentimente foarte bune pentru România. În plus, îmi place şi mâncarea românească.

Balazs Barabas: Ce mesaj personal aveţi pentru următorul preşedinte al României?

Benjamin Netanyahu: Mult succes. În primul rând, la noi sunt alegeri, în ambele ţări. Ceea ce nu prea se ştie, sunt multe lucruri care se întâmplă în lume. În al doilea rând, ştiu că prietenia dintre noi este împărtăşită de toate partidele politice. E adevărat pentru Israel şi ştiu că şi pentru România. Pentru noi este importantă prietenia cu România. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri