Irakul, sub amenințarea unui dezastru de proporții biblice. Ce se întâmplă dacă cedează barajul de la Mosul

Data publicării:
baraj mosul agerpres 8299552

 

Barajul de la Mosul / FOTO: AGERPRES

11 miliarde de metri cubi de apă din râul Tigru se vor revărsa în cazul în care barajul - deja fisurat - nu va mai rezista. Construit din ghips solubil, în 1986, barajul nu a fost niciodată una dintre cele mai stabile structuri, având permanent nevoie de lucrări de întreținere și consolidare.

Lucrurile s-au schimbat radical după ce militanții grupării Stat Islamic au preluat controlul asupra barajului, în 2014, iar echipamentele de construcții au dispărut. Kurzii i-au alungat după șase săptămâni, dar acum zona este prea aproape de linia frontului și învingătorii sunt mai procupați să lupte decât să se apuce de consolidat barajul.

Barajul este într-o situație foarte periculoasă”, a spus dr. Nasrat Adamo, fostul inginer șef al structurii. „Inundațiile prevăzute pentru martie și aprilie vor ridica apa la niveluri îngrijorătoare. Simt că barajul va ceda cândva pe viitor”, a adăugat acesta.

Încercăm să determinăm în prezent care este probabilitatea ca barajul să se prăbușească... Tot ce știm este că dacă se va întâmpla, se va petrece repede și asta e rău”, declara, la începutul anului, Sean MacFarland, șeful coaliției conduse de SUA care lansează lovituri aeriene asupra pozițiilor grupării Statul Islamic din Siria și Irak. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri