HIROSHIMA. Japonezii comemorează 69 de ani de la atacul cu prima bombă atomică

Data publicării:
h

Explozia a distrus, la impact, orice urmă de viață pe o rază de un kilometru, însă numărul victimelor a continuat să crească și în anii de după deflagrație, din cauza radiațiilor.

Potrivit estimărilor oficiale, aproximativ 140.000 de oameni și-au pierdut viața în urma bombardamentului de la Hiroshima, aproape de două ori mai mulți decât cei decedați ca urmare a celui de-al doilea atac nuclear condus de americani, asupra orașului Nagasaki, pe 9 august 1945.  Aceste atacuri au grăbit capitularea Japoniei şi încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, la 15 august 1945.

Militant neobosit împotriva armamentului nuclear, primarul oraşului Hiroshima, Kazumi Matsui, le-a cerut preşedintelui Barack Obama şi tuturor liderilor naţiunilor ce deţin arma nucleară „să vină să vitizeze oraşele bombei A cât mai repede posibil”.

„Dacă faceţi acest lucru, veţi fi convinşi că armele nucleare sunt răul absolut şi că nu trebuie să se mai permită existenţa lor”, a continuat edilul. Primarul a profitat pentru a-l critica pe premierul japonez Shinzo Abe care la începutul lui iulie a reinterpretat Constituţia pacifistă a ţării pentru a le permite forţelor nipone să participa la operaţiuni militare externe.

A murit ultimul membru al echipajului Enola Gay

Theodore „Olandezul” Van Kirk, membru al echipajului aerian B-29 Enola Gay, care a lansat prima bombă atomică asupra oraşului japonez Hiroshima, a murit pe 28 iulie, într-un azil de bătrâni din statul american Georgia, la vârsta de 93 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri