Scrutinul din Iowa a adus câteva lecţii dure pentru unii dintre politicienii care vor să ajungă la Casa Albă. Rezultatele au zdruncinat campaniile republicanului Donald Trump şi democratei Hillary Clinton, care au obţinut rezultate sub aşteptări. A fost primul test electoral important pentru cele două tabere. De-a lungul anilor, s-a observat că şansele cele mai mari de a obţine învestitura în cursa pentru alegerile prezidenţiale o au candidaţii care câştigă Iowa.

Embed:

 

Până acum răsfăţat în sondaje, Donald Trump a pierdut alegerile în faţa lui Ted Cruz, care şi-a centrat campania pe conservatorii religioşi din Iowa.

„De la început ne-am întrebat cât din fenomenul Trump e real. Va reuşi Donald Trump să convertească mulţimile de susţinători entuziaşti, probabil cuceriţi de statutul lui de vedetă, în voturi adevărate? Acum avem răspunsul”, a spus Larry Sabato, analist politic.

Ted Cruz nu este însă iubit de membrii Partidului Republican, faţă de care a făcut de multe ori opinie separată în Congres.

În schimb, al treilea clasat, Marco Rubio, are mai multe şanse să fie susţinut de greii partidului. Donald Trump a ironizat atenţia primită de senatorul în vârstă de 44 de ani.

„El s-a clasat al treilea, eu al doilea. Trump - rezultate proaste, Rubio - o seară incredibilă, o victorie incredibilă”, a spus Donald Trump.

O surpriză de proporţii s-a produs şi în tabăra democrată.

E incredibil că cineva cu pregătirea lui Hillary Clinton n-a reuşit decât o mică diferenţă în faţa unui socialist de 74 de ani care va pierde aproape sigur în noiembrie”, a comentat Larry Sabato, analist politic.

Cursa e însă doar la început şi va continua pe 9 februarie, cu alegerile primare din New Hampshire.

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!