ÎNŢELEGERE PENTRU GAZE. Moscova şi Beijing au semnat un memorandum, nu un contract

Data publicării:
AcordGazeRusia China

Marea problema era preţul. Înţelegerea a fost parafată, dar preţul este secret. Ar putea fi indiciul că este apropiat de ce cerea Beijingul, aproximativ 300 - 320 de dolari pe mia de metri cubi, mai departe de propunerea rusească, spre 380-400 de dolari.

E un memorandum de înţelegere, adică au fost de acord că, în principiu, sunt de acord. Nu există un contract, însă. Şeful Gazprom, Aleksei Miller, a spus că, cel mai probabil, va urma un contract şi aceasta este exprimarea exactă, adică nimic nu este garantat. Oricum, livrările ar urma să începă după 2018, pentru că trebuie construite conductele de legătură, care costa aproximativ 20 de miliarde de dolari.

În celălalt capăt al conductei de de gaz rusesc, spre Europa, Bruxellesul l-a avertizat pe Vladimir Putin să respecte angajamentul de a continua livrarile de gaze către Occident. Un avertisment în contextul în care Moscova ameninţă să întrerupă aprovizionarea Ucrainei la 3 iunie.

Dacă se va ajunge la aşa ceva, atunci cel mai probabil va ploua cu sancţiuni împotriva Rusiei şi apoi contramăsuri. O situaţie în care toată lumea pierde şi nicio parte nu îşi permite aşa ceva.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri