MAE rus: România încearcă să rescrie istoria. N-am uitat de partea cui a luptat în Al Doilea Război Mondial. Reacția MAE român

Data publicării:
mae

„Am luat notă cu surprindere de afirmaţiile purtătorului de cuvânt al MAE rus. (...) Este regretabil şi straniu modul în care sunt amestecate, în confuzie, evenimente şi informaţii publice printr-un mesaj al cărui scop este dificil de înţeles. Suntem dezamăgiți de informarea deformată”, se arată într-un comunicat al MAE de la București.

Reacţia MAE român vine după postarea de joi de pe site-ul ministerului de Externe de la Moscova.

„Am luat notă cu îngrijorare tendinţa crescândă şi eforturile României de a rescrie evenimentele din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. (...) Având în vedere că aniversăm zilele acestea capitularea naziştilor la Stalingrad, ne amintim foarte bine de partea cui a luptat armata română”, a spus Maria Zaharova.

Purtătorul de cuvânt al MAE rus susţine că aceste lucruri ar fi devenit evidente cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului. O ceremonie suspect de „modestă” în opinia Moscovei, care ar sugera că Bucureştiul nu şi-ar asuma pe deplin responsabilitatea pentru reprimarea evreilor şi romilor în timpul conflagraţiei mondiale.

În replică, Bucureştiul respinge aluziile Moscovei. „ În mod eronat și de neînțeles, reacția purtătorului de cuvânt al MAE rus (...) se referă la o expoziție care nu are nicio legătură cu programul de evenimente oficiale pentru marcarea în România a Zilei Internaționale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului. La fel de eronate și surprinzătoare sunt și deducțiile purtătorului de cuvânt. Invităm la o documentare actualizată”, se mai spune în comunicatul MAE român.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri