Declaraţii defăimătoare la adresa României pe site-ul Ministerului de Externe de la Moscova. Purtătorul de cuvânt a MAE rus a declarat că la Bucureşti se încearcă rescrierea istoriei în privinţa celui de-al Doilea Război Mondial şi a lansat un atac voalat la contribuţia românească din timpul conflagraţiei. „Ne amintim bine de partea cui a luptat armata română”, spune Maria Zaharova. În replică, ministerul de Externe al României respinge aluziile oficialului rus şi recomandă Moscovei o mai bună documentare.

Embed:

„Am luat notă cu surprindere de afirmaţiile purtătorului de cuvânt al MAE rus. (...) Este regretabil şi straniu modul în care sunt amestecate, în confuzie, evenimente şi informaţii publice printr-un mesaj al cărui scop este dificil de înţeles. Suntem dezamăgiți de informarea deformată”, se arată într-un comunicat al MAE de la București.

Reacţia MAE român vine după postarea de joi de pe site-ul ministerului de Externe de la Moscova.

„Am luat notă cu îngrijorare tendinţa crescândă şi eforturile României de a rescrie evenimentele din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. (...) Având în vedere că aniversăm zilele acestea capitularea naziştilor la Stalingrad, ne amintim foarte bine de partea cui a luptat armata română”, a spus Maria Zaharova.

Purtătorul de cuvânt al MAE rus susţine că aceste lucruri ar fi devenit evidente cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului. O ceremonie suspect de „modestă” în opinia Moscovei, care ar sugera că Bucureştiul nu şi-ar asuma pe deplin responsabilitatea pentru reprimarea evreilor şi romilor în timpul conflagraţiei mondiale.

În replică, Bucureştiul respinge aluziile Moscovei. „ În mod eronat și de neînțeles, reacția purtătorului de cuvânt al MAE rus (...) se referă la o expoziție care nu are nicio legătură cu programul de evenimente oficiale pentru marcarea în România a Zilei Internaționale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului. La fel de eronate și surprinzătoare sunt și deducțiile purtătorului de cuvânt. Invităm la o documentare actualizată”, se mai spune în comunicatul MAE român.

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!