Peste 4.200 de morți în Nepal. MAE: Toți românii identificați în zona afectată sunt în afara oricărui pericol

Data publicării:
NEPAL 1-1

Foto © Gulliver/GettyImages 

Actualizare 22.00. Nou bilanț prezentat de autoritățile nepaleze: cel puțin 4.200 de persoane au murit în urma cutremurului de sâmbătă. 

Pe de altă parte, MAE a anunțat că au mai fost indentificați șase români în Nepal și că aceștia sunt în afara oricărui pericol.

Actualizare 17.00: Peste 4.100 de morți e bilanțul provizoriu anunțat de autoritățile din Nepal, ca urmare a cutremurului de acum două zile. Numărul răniților depășește 7.000. Cifrele cresc pe măsura ce autoritățile avansează în operațiunile de salvare sau de recuperare a victimelor și sunt departe de final.


Camerele de supraveghere au surprins violenţa cutremurului care a lovit Nepalul sâmbătă. Aruncaţi într-o parte şi în alta de forţa seismului, oamenii fug îngroziţi spre ieşirile clădirilor. Unii au scăpat, mulţi alţii au sfârşit însă îngropaţi sub ziduri.

Printre cele mai lovite de cutremur este capitala nepaleză Kathmandu. Din temple şi monumente celebre, vechi de sute de ani, multe dintre ele patrimoniu UNESCO, nu a rămas aproape nimic. De teama unui nou seism, mii de oameni au decis să stea afară, în corturi. Iar acum trebuie să facă faţă şi ploilor torenţiale.

„Mă aflu aici deja de trei zile. Nimic nu e organizat. Noaptea trecută a plouat. Cu toţii am fost udaţi până la piele, inclusiv copiii. Am cerut ajutor autorităţilor, care ne tot spuneau că ajung în jumătate de oră, dar nu au mai ajuns”, spunea un tânăr.

„Sunt probleme la mine acasă şi am venit aici să-mi salvez viaţa”, explica un bărbat.

Spitalele din Nepal sunt supraaglomerate din cauza numărului mare de morţi şi de răniţi.

„Sunt o mulţime de pacienţi care au câte o rană cumplită, inclusiv la cap, iar în cazul altora a fost nevoie de amputarea membrelor, în întregimea lor uneori. Au o mulţime de răni cumplite şi la piept, foarte rele”, a declarat medicul Ganesh Gurung.

Aeroporturile sunt la rândul lor arhipline de mii de turişti care vor să se întoarcă acasă. Mulţi duc cu ei momentele de groază prin care au trecut.

Uniunea Europeană a deblocat deja un ajutor de urgenţă pentru Nepal de trei milioane de euro, iar Statele Unite, Japonia, China, Pakistan şi Israel au promis la rândul lor că vor veni în ajutor.

Este o luptă contracronometru, deoarece cu fiecare oră scad şansele ca cineva să fie găsit în viaţă.

Dorim să construim un spital care va funcţiona ca un centru de triaj, unde vom putea opera, unde vom putea acorda terapie intensivă. De asemenea, vom escorta pacienţii în Israel”, a declarat gen. Dudu Dagan, şeful misiunii medicale israeliene.

Acesta a fost cel mai devastator cutremur care a lovit Nepalul după 1934. Atunci, peste 8.500 de oameni şi-au pierdut viaţa. 

Citiți și:

UNICEF: Aproape un milion de copii, „grav afectați” în urma cutremurului din Nepal

Cutremur devastator în Nepal. Mărturiile supravieţuitorilor

Unul dintre directorii Google, mort în avalanşa de pe Everest

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri