PORTRET. Fostul actor de comedie Beppe Grillo, omul care a schimbat soarta alegerilor din Italia

Data actualizării: Data publicării:
5524217 20afp 20mediafax 20foto 20giuseppe 20cacace-51852
Impas politic fără precedent după alegerile din Italia. Coaliţia de stânga condusă de Pier Luigi Bersani a reuşit să obţină victoria în Camera Deputaţilor la mai puţin de un procent, în faţa blocului de dreapta condus de fostul premier Silvio Berlusconi, în timp ce în Senat lucrurile stau exact invers.
 

Astfel, nimeni nu poate forma Guvernul decât dacă realizează o alianţă. Pier Luigi Bersani a făcut apel la formarea unei coaliţii care să susţină un nou Cabinet, însă stânga evită să se alieze cu Berlusconi.

Situaţia din Italia este şi mai complicată, din cauza rezultatului surprinzător obţinut de Mişcarea „Cinci stele”, fondată de un fost actor de comedie, Beppe Grillo. Liderul formaţiunii, care s-a clasat pe locul trei, exclude total posibilitatea formării unei coaliţii.

Un catalizator al nemulţumirii sociale, într-o ţară aflată în plină recesiune economică (-2,2% în 2012), Beppe Grillo a adunat voturi atât din partea alegătorilor de dreapta, cât şi a celor de stânga, cu un program considerat populist de către adversarii săi, incluzând între altele stoparea finanţării publice a partidelor politice, introducerea unui venit minim de 1.000 de euro şi promisiunea unui referendum asupra euro. Potrivit rezultatelor oficiale, el obţine aproximativ 25% în fiecare dintre cele două Camere, devenind a treia forţă politică din ţară.

Cine este Beppe Grillo, personajul care a dat peste cap lumea politică din Italia

- Născut pe 21 iulie 1948, în Genoa, Beppe Grillo a fost contabil, înainte de a deveni actor de comedie.

- În anii 70 era o prezență constantă la show-urile TV de la televiziunile italiene.

- În 1980 a fost găsit vinovat de omor din culpă, într-un accident auto în care și-au pierdut viața trei oameni.

- S-a făcut cunoscut prin glumele îndrăznețe la adresa politicienilor, mai ales a premierului socialist Bettino Craxi, condamnat ulterior pentru corupție.

- În 2005 și-a deschis un blog, care este printre cele mai populare din Italia. În acel an, revista Time l-a desemnat „Eroul European”, pentru că „a evidențiat, prin umor, problemele sociale de care liderii politici nu voiau să se atingă”.

- În 2007 a organizat „V-Day” (Litera V vine de la înjurătură italiană), o mișcare care susținea curățarea clasei politice din Peninsulă. Petiția a fost semnată de 300.000 de oameni în numai câteva ore.

Platforma lui Beppe Grillo

- Un nou sistem electoral, bazat pe o reprezentare proporțională, înjumătățirea numărului de parlamentari, stoparea finanțării partidelor.

- Parlamentarii săi ar beneficia doar de salariu și vor avea maximum două mandate.

- Sprijin pentru energia regenerabilă și asigurarea internetului gratuit.

- Reducerea vârstei la care se poate vota, de la 18 la 16 ani, respectiv de la 25 la 18 pentru Senat.

- Referendum pentru ieșirea din zona euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri