Portret Dmitri Rogozin: jurnalistul care susține că a luptat cu arma în mână în Transnistria

Data publicării:
Dmitri Rogozin vicepremier rus mfax

Diplomat de carieră, el are un comportament total nediplomatic atunci când vine vorba de România sau de Occident.

Dmitri Olegovici Rogozin are 50 de ani şi s-a născut la Moscova, într-o familie de militari sovietici. Nu a urmat tradiţia familiei. În schimb, a absolvit facultatea de jurnalism în 1986 şi apoi a studiat economia şi filozofia.

Vorbeşte engleza, spaniola, italiana, franceza şi ceha, este doctor în ştiinţe şi maestru în sport. În cartea „Duşmanul poporului", el susţine că a luptat cu arma în mână în războiul din Transnistria, în 1992, împotriva moldovenilor şi a ceea ce el numeşte „fasciştii români”.

„Detaşamentele înarmate de fascişti români şi moldoveni au invadat Transnistria în 1992. Acestei cohorte i-au ripostat detaşamente ale armatei transnistrene: cazaci, garda militară, voluntari”, spune Dmitri Rogozin în cartea "Duşmanul poporului"

După conflictul din Transnistria, Dmitri Rogozin a intrat în politică şi a cunoscut o ascensiune rapidă în formaţiunea Patria, partid considerat de opoziţia de la Moscova drept o invenţie a Kremlinului. Din 1997, el a devenit membru al Dumei de Stat, cu un discurs bazat pe protejarea drepturilor ruşilor, oriunde ar fi aceştia şi mai ales în afara Rusiei, dar în fostul spaţiu sovietic.

În acea perioadă, Dmitri Rogozin a depus şi un proiect de lege privind alipirea Transnistriei la Federaţia Rusă. În 2008, el a devenit un nume cunoscut la nivel internaţional, după ce a fost numit ambasador al Rusiei la NATO şi s-a remarcat prin critici dure la adresa Alianţei şi a politicii sale de extindere, în special în ţările baltice. De asemenea, el a criticat NATO pentru apropierea de Kiev şi a ameninţat Ucraina cu secesiunea estului rusofon.

„Poporul ar putea declanşa o rebeliune împotriva autorităţilor de la Kiev şi în estul Ucrainei, în pofida faptului că la putere în regiunile de est se află reprezentanţii cremei oligarhice ucrainene”, a spus Dmitri Rogozin într-un interviu acordat Izvestia.

Din decembrie 2011, Dmitri Rogozin a fost numit în funcţia de vicepremier al guvernului rus şi reprezentant special pentru Transnistria. Din această calitate, el a făcut numeroase vizite la Tiraspol şi a declarat, printre altele, că Rusia îşi va deschide un consulat în regiunea separatistă.

Pe cât de neobişnuită este cariera politică a lui Rogozin, pe atât de colorată e şi viaţa sa privată. Este căsătorit cu Tatiana, o cântăreaţă, are un fiu şi doi nepoţi. Acum patru ani, a apărut într-un videoclip al soţiei sale, cântat în engleză şi intitulat Stay Forever.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri