Preşedintele Braziliei îşi amână vizita în SUA după ce NSA i-ar fi spionat corespondenţa

Data publicării:
dilma rousseff

Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, şi-a amânat vizita în Statele Unite din cauza suspiciunilor de spionaj ce planează asupra serviciilor secrete americane National Security Agency - NSA. Mai exact, Statele Unite sunt acuzate că au folosit Agenţia pentru a intercepta mesajele electronice ale preşedintelui Braziliei, Dilma Rousseff, ale guvernului şi ale companiei petroliere de stat.

Liderul brazilian i-a cerut explicaţii preşedintelui Barack Obama, însă acesta a declarat că nu există nici o deosebire între acţiunile de spionaj întreprinse de autorităţile americane şi cele ale celorlalte ţări.

Informaţiile au ajuns în presa occidentală în cuprinsul dezvăluirilor făcute de fostul agent NSA Edward Snowden. Informaţia a fost publicată la începutul acestei luni de Glenn Greenwald, jurnalistul căruia Snowden i-a furnizat peste 5000 de documente secrete.

Reacţia Braziliei a venit cu promptitudine: „Dacă informaţiile se dovedesc adevărate, această situaţie este inacceptabilă şi poate însemna un atac la adresa suveranităţii noastre”, a declarat atunci Jose Eduardo Cardozo, ministrul Justiţiei din Brazilia.

La rândul său, ministrul brazilian de Externe, Luiz Figueiredo Machado, a afirmat că „violarea comunicaţiilor preşedintelui reprezintă, din punctul nostru de vedere, o încălcare nepermisă şi inacceptabilă a suveranităţii Braziliei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri