Tensiunea crește în Hong Kong. Mii de studenţi ocupă districtul financiar de ziua națională a Chinei

Data publicării:
Proteste Hong Kong 2014-AFP Mediafax Foto-PHILIPPE LOPEZ

Mii de studenţi sfidează autorităţile de la Beijing şi arată că nu vor renunţa la proteste chiar dacă se va folosi forţa. Mulţimea continuă să ocupe districtele centrale ale centrului financiar asiatic, în apropierea locului unde se vor desfăşura astăzi festivităţile pentru Ziua Naţională. Tinerii spun că ei nu au niciun motiv de a sărbători.

„Oamenii sărbătoresc Ziua Naţională dacă autorităţile iau decizii bune. Nu este cazul nostru. Chiar dacă este Ziua Naţională vrem să arătăm că ne opunem deciziilor guvernului”, a spus Dennis Wong, student.

Vreau să transmit autorităţilor din China că oamenii din Hong Kong vor să menţină formula "o ţară, două sisteme". Noi ne dorim libertate și democrație”, a adăugat Angel Leung, studentă.

Acţiunea pro-democraţie din Hong Kong a ajuns să fie cunoscută sub numele „revoluţia umbrelelor”, după ce protestatarii le-au folosit pentru a se feri de gazele lacrimogene.

Sunt cele mai grave proteste de la preluarea fostei colonii britanice de către Beijing, acum 17 ani. Liderii studenţilor i-au dat şefului executiv al Hong Kong-ului un ultimatum. Ei au ameninţat că vor ocupa clădiri guvernamentale dacă nu vor fi invitaţi la discuţii. Manisfestaţiile au început după ce Beijingul a decis în urmă cu o lună ca toţi candidaţii care vor să intre în cursa pentru conducerea Hong Kong-ului, în 2017, trebuie să aibă aprobarea sa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri