Proteste la Kiev. Mai mult de 100 de persoane au fost rănite

Data publicării:
Proteste violente Kiev Ucraina 25 noiembrie 2013 3 -AFP Mediafax Foto-Alexander KHUDOTEPLY-2

La Kiev au fost adevărate scene de război, iar cel puţin 100 de oameni, între care 70 de poliţişti, au fost răniţi în confruntări. Liderul opoziţiei Vitali Klitschko a avertizat că preşedintele Viktor Ianukovici ar putea avea soarta lui Nicolae Ceauşescu, dacă nu renunţă la putere.

Casa Albă a cerut încetarea imediată a violenţelor şi a ameninţat guvernul de la Kiev cu sancţiuni.

Centrul Kievului s-a transformat timp de câteva ore în câmp de luptă. Manifestanţii furioşi i-au atacat pe poliţişti cu pietre smulse din pavaj, fumigene şi artificii. Sticlele incendiare au căzut peste un grup de scutieri. Unii dintre ei au luat foc, dar au fost salvaţi de colegi. Mai multe furgonete şi autobuze ale poliţiei au fost incendiate. Zeci de tineri cu feţele acoperite de cagule negre i-au luat la bătaie cu bastoanele pe poliţişti.

Pentru a scăpa de furia mulţimii, poliţiştii au folosit tunurile cu apă şi gaze lacrimogene.

Fostul boxeur Vitali Klitschko, unul dintre liderii opoziţiei, a încercat să-i convingă pe manifestanţi să nu provoace poliţia: „Singura soluţie la această situaţie dezastruoasă este organizarea de alegeri anticipate parlamentare şi prezidenţiale. Mă adresez președintelui Ianukovici: Găsiți în dumneavoastră forța necesară și nu riscați să aveți soarta lui Ceaușescu sau a lui Gaddafi”.

Manifestanţii pro-europeni s-au înfuriat după ce guvernul a promulgat o serie de legi care înăspresc pedepsele pentru participanţii la proteste. Regimul de la Kiev se confruntă cu o puternică mişcare de opoziţie, după ce, la sfârşitul lui noiembrie, Viktor Ianukovici a refuzat să semneze acordul de asociere cu UE, în favoarea unei apropieri de Moscova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri