Putin spune că Internetul este „proiectul CIA”

Data publicării:
putin la forum media - kremlin.ru

sursa foto: kremlin.ru

Liderul de la Kremlin a criticat chiar şi principalul motor rus de căutări online - Yandex - administrat de o firmă înregistrată iniţial în Olanda, relatează Mediafax.

„Internetul a fost lansat ca fiind un proiect al CIA şi încă se dezvoltă în acest fel”, a declarat Vladimir Putin în cursul unui seminar media. „Pentru a rezista acestor influenţe, Rusia trebuie să lupte pentru protejarea propriilor interese în domeniul online", a explicat preşedintele Rusiei.

Kremlinul încearcă să obțină un control mai mare asupra Internetului, în contextul în care activiştii opoziţiei folosesc site-uri de socializare pentru promovarea ideilor şi organizarea de proteste. Principala reţea rusă de socializare online - VKontakte - este deţinută de oameni de afaceri apropiaţi ai lui Vladimir Putin.

O lege votată de Duma de Stat a Rusiei, la începutul acestei săptămâni, prevede ca site-urile de socializare să aibă serverele în Rusia și să stocheze toate informațiile despre utilizatorii lor pentru cel puțin șase luni.

Un blogger rus i s-a plâns preşedintelui Putin că site-uri străine, dar şi principalul motor rus de căutare online - Yandex - stochează informaţii pe servere din străinătate, situaţie ce riscă să afecteze siguranţa naţională a Rusiei. În replică, Putin a menţionat „presiuni” exercitate asupra Yandex, subliniind că administratorul site-ului a preferat să se înregistreze în Olanda „nu doar din raţiuni fiscale, ci şi pentru alte motive”.

Chiar dacă Vladimir Putin nu a lansat ameninţări specifice la adresa Yandex, valoarea acţiunilor companiei a înregistrat joi o scădere de 5%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri