Rusia acuză Ucraina că utilizează muniţii cu fosfor

Data publicării:
ciurkin

(Vitali Ciurkin, ambasadorul Federaţiei Ruse la ONU)

Acest proiect actualizează un prim text prezentat la 2 iunie. Proiectul de rezoluţie îndeamnă la încetarea violenţelor şi la o implicare sporită a Naţiunilor Unite în vederea negocierii unei soluţii pentru conflictul din Ucraina.

Moscova şi-a exprimat dorinţa ameliorării foii de parcurs şi lansării unui dialog cu participarea „tuturor mişcărilor politice şi tuturor regiunilor” ucrainene.

Potrivit lui Ciurkin, Moscova deţine pentru prima dată „rapoarte” cu privire la utilizarea unor muniţii cu fosfor în lupte de către forţele ucrainene.

Joi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi-a exprimat regretul în legătură cu absenţa „oricăror progrese” în eforturile promise de către puterea ucraineană în vederea unei detensionări pe teren.

„Suntem tot mai îngrijoraţi să constatăm absenţa oricăror progrese în eforturile de calmare a violenţelor, de încetare a confruntărilor, începând cu încheierea operaţiunii represive", a declarat Lavrov.

El a cerut, de asemenea, o anchetă urgentă asupra unor informaţii despre utilizarea unor bombe incendiare de către forţele ucrainene. „Informaţiile despre folosirea de către forţele ucrainene a unor bombe incendiare şi altor tipuri de arme neselective provoacă o îngrijorare deosebită. Aceste informaţii necesită o verificare urgentă”, a mai spus Lavrov.

Garda Naţională ucraineană a dezminţit joi dimineaţa aceste acuzaţii, difuzate de presa de stat din Rusia, catalogându-le drept „absurde”.

Rusia a continuat, în ultimele săptămâni, să acuze forţele ucrainene că recurg la mijloace disproporţionate în operaţiunea armată împotriva insurecţiei, în estul ţării.

UE a îndemnat Kievul, pe de altă parte, la reţinere în operaţiunile armate, subliniind totodată necesitatea legitimităţii acestei operaţiuni.

Armele cu fosfor alb, substanţă care se aprinde în contact cu oxigenul din aer şi arde la temperaturi foarte ridicate, nu sunt interzise de niciun tratat internaţional. Dar folosirea lor este reglementată de protocolul III din Convenţia privind armele convenţionale din 1980 „asupra interzicerii sau limitării armelor incendiare”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri