14 morți și 17 răniți într-un schimb de focuri în regiunea Los Angeles. Poliția a identificat atacatorii

Data publicării:
san benardino - abc captura

Suspecţii în atacul din San Bernardino au fost prinşi şi lichidaţi de poliţie la câteva ore de la comiterea masacrului. Ei au fost reperaţi într-o maşină de teren neagră, care a trecut prin faţa unei locuinţe înregistrate pe numele lui Syed Farook în timp ce forţele de ordine efectuau percheziţii acolo. A urmat o urmărire pe străzile din San Bernardino, după care vehiculul a fost oprit.

Jarrod Burguan, şeful poliţiei din San Bernardino: Cei doi suspecţi care erau în maşină sunt decedaţi. Avem numele lor: Syed Farouk. Are 28 de ani şi s-a născut în Statele Unite. Era însoţit de o femeie, decedată şi ea. O chema Tashfeen Malik. Are 27 de ani. Nu se cunoaşte cetăţenia ei.

Potrivit martorilor, Syed Farook participa la o petrecere organizată în centrul pentru persoane cu dizabilităţi, de unde a plecat furios în urma unei dispute. El s-a întors la faţa locului împreună cu o femeie, îmbrăcaţi în ţinute de camuflaj şi înarmaţi.

Poliţia a sosit imediat la faţa locului, de unde suspecţii fugiseră deja, şi au evacuate persoanele aflate în interior.

Rudele lui Syed Farouk sunt consternate de gestul tânărului.

Farhan Khan, cumnatul lui Syed Farouk: Am vorbit cu el acum o săptămână. Nu ştiu de ce ar fi făcut un asemenea lucru. Nu am nici o idee. Sunt şi eu şocat.

Preşedintele Barack Obama a spus că astfel de tragedii, care se întâmplă frecvent în Statele Unite, nu au echivalent în lume.

Barack Obama, preşedintele SUA: Există acum un tipar al împuşcăturilor în masă, care nu are corespondent nicăieri în lume. Sunt măsuri pe care le luăm, nu care să elimine total aceste incidente, ci doar ca să nu se mai întâmple aşa frecvent.

Anul acesta, în Statele Unite, în 336 de zile au avut loc 355 de atacuri armate în masă, soldate cu sute de morţi. În aprilie 2013, reforma armelor cerută de preşedintele Barack Obama a fost blocată în senatul american.

Actualizare 08.30. Jarrod Burguan, șeful poliției din San Bernardino, a anunțat într-o conferință de presă că autoritățile au reușit să-i identifice pe atacatori. Este vorba de Syed Farook şi Tashfeen Malik, aceleaşi persoane care şi-au pierdut viaţa în timpul unui schimb de focuri cu forţele de ordine. Poliția crede că atacul de la San Bernardino a fost planificat într-o anumită măsură. Fiecare suspect avea asupra lui o pușcă de asalt și un pistol semiautomat în momentul în care a murit. Două dintre arme fuseseră cumpărate legal.

Pe de altă parte, nu este clar dacă cea de-a treia persoană, reținută de poliție, a fost implicată în atac. FBI a întreprins miercuri seara percheziții într-un apartament din Redlands, în urma unor informații primite în legătură cu atacul armat.

Suspecții uciși erau un cuplu. Aveau 28, respectiv 27 de ani și aveau o fetiță de numai șase luni pe care o lăsaseră cu bunica, în Redland, sub pretextul că aveau o programare la doctor, scrie LA Times, care citează un reprezentant al familiei. 

Bunica a devenit îngrijorată când a auzit de atacul din San Bernardino și a început să-i sune, dar nu a răspuns nimeni. Familia era îngrijorată că cei doi au fost împușcați în atac, dar apoi a început să primească telefoane din partea presei care sugerau că Farook este persoana suspectă.

Farook s-a născut în Illinois, iar părinții lui au imigrat în SUA venind din sud-estul Asiei. Era inspector sanitar și participase la petrecerea de Crăciun care avea loc în sala de conferințe a centrului pentru dizabilități. Colegii spun că era liniștit și nu vorbea despre religie. Călătorise de curând în Arabia Saudită. El și soția sa „păreau să trăiască visul american”, au spus cei care i-au cunoscut.

FOTO: ABC News

ACTUALIZARE 3:45 Doi suspecţi -un bărbat și o femeie - sunt morţi, un al treilea e în custodie, anunță poliția, care nu exclude nici varianta unui act terorist. Cei doi au fost uciși într-un schimb de focuri care a avut loc după urmărirea unui SUV.

Totuși, potrivit unei surse apropiate anchetei, unul dintre atacatori se afla la petrecerea din centrul pentru persoane cu dizabilități Inland Regional Center. A avut o dispută și a părăsit sala unde avea loc petrecerea de Crăciun, sală ce fusese închiriată. La scurt timp, s-ar fi întors acolo cu unul sau doi tovarăși înarmați cu arme cu țeavă lungă. Aveau fețele acoperite și au început să tragă, după care au părăsit incinta la bordul unui SUV.

ACTUALIZARE 2:20 Doi suspecți sunt în custodia poliției, un al treilea ar putea fi încă liber. Un agent a fost rănit.

ACTUALIZARE 1:40 Un nou bilanț al victimelor indică 14 morți și 17 răniți. Potrivit CNN, un suspect a fost împușcat, iar ceilalți doi sunt încolțiți. La patru ore de la momentul atacului, poliția a început urmărirea în San Bernardino a unui SUV de culoare neagră în care bănuia că sunt suspecții.

ACTUALIZARE 23:59 Un oficial al poliției a confirmat oficial, într-o declarație de presă, că sunt 14 morți și 14 răniți.

Potrivit unor surse din poliția federală, citate de LA Times, ținta atacului ar fi fost angajați ai administrației locale.

Atacatorul sau atacatorii au reușit să fugă. Erau înarmați cu puști.

Școlile, spitalele și instituțiile guvernamentale au fost plasate sub supravegherea poliției.

San Bernardino este o zonă săracă, unde există o activitate infracțională intensă, astfel încât portul de armă în regiune este o obișnuință și o necesitate. „Toți au arme”, a declarat la Digi24, Mihaela Siller, o româncă stabilită în California, întrebată dacă prietenii ei din regiune au arme:


Autoritățile nu au precizat dacă sunt și morți printre victime. Potrivit ABC News, sunt cel puțin 12 morți.

Un mesaj postat pe Twitter precizează că pompierii din localitate intervin ca urmare a unor informații potrivit cărora ar exista 20 de victime în urma unui schimb de focuri. 

Tot pe Twitter, poliția din San Bernardino confirmă că există cel puțin un trăgător care acționează, în timp ce biroul șerifului spune că este în căutarea a unul până la trei suspecți. Aceștia ar fi puternic înarmați și ar purta veste antiglonț.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Președintele Barack Obama a fost informat despre această situație și a cerut să fie informat despre evoluții. 

Televiziunile americane au difuzat imagini cu zeci de persoane care ies în grabă, cu mâinile sus, în parcarea unei clădiri percheziționate de polițiști bine înarmați.

Potrivit mai multor surse americane, focuri de armă ar fi intervenit la Inland Regional Center, un centru pentru ajutorarea persoanelor handicapate, unde lucrează circa 670 de angajați, potrivit Los Angeles Times

O asistentă medicală de la acest centru a înregistrat cu telefonul mobil, de la o fereastră, momentul în care poliția intra în clădire, în jurul orei 11:00. A crezut că este vorba despre un exercițiu de apărare civilă și a filmat cu gândul de a-i arăta soțului înregistrarea:

Poliția caută un vehicul de teren de culoare neagră care ar fi plecat în trombă de la respectivul centru.

CBS afirmă că o echipă de geniști a intervenit pentru a neutraliza ceea ce putea fi considerat un mecanism exploziv. 

Focurile de armă au izbucnit în jurul orei locale 11:00. Potrivit unor surse, focurile de armă ar fi fost trase într-o sală de conferințe închiriată pentru o petrecere de Crăciun. Persoana sau persoanele care ar fi deschis focul aveau fața acoperită și purtau costume de camuflaj.

„Oameni împușcați. Stam în birou, așteptând polițiștii. Roagă-te pentru noi” - este mesajul primit de un tată de la fiica sa.

„Cineva trage în clădire. M-am ascuns în closet”  - își anunță printr-un SMS tatăl o altă femeie.

Poliția le-a cerut localnicilor să stea departe de locul unde se desfășoară operațiunile autorităților.

Oamenii care au fost martori oculari sunt luați cu un autobuz pentru a fi audiați de poliție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri