SUA afirmă că își vor menține prezența în Marea Neagră în pofida avertismentelor Rusiei

Data publicării:
USS PORTER

 

Distrugătorul USS Porter a intrat în Marea Neagră în această lună, atrăgând critici dure din partea Moscovei. Turcia și România sunt așteptate să exercite presiuni pentru o prezență mai mare a forțelor aliate în Marea Neagră, la summitul NATO de la Varșovia din 8-9 iulie, notează sursa citată.

Aflat la bordul USS Mason, un alt distrugător american din Marea Mediterană, Mabus a declarat joi pentru Reuters că este datoria Marinei americane să descurajeze agresiunea și să asigure culoarele maritime deschise.

„Vom fi acolo” în Marea Neagră, a spus Ray Mabus. „Vom descuraja orice agresiune. Acesta e principalul motiv pentru care suntem acolo — să descurajăm posibile agresiuni”, a mai spus el.

Mabus a făcut aceste declarații la câteva zile după ce Rusia a criticat discuțiile din cadrul NATO privind crearea unei forțe permanente în Marea Neagră.

„Dacă se va lua o decizie privind crearea unei forțe permanente, desigur, ar fi un element destabilizator, pentru că aceasta nu este o mare a NATO”, afirmase Andrei Kelin, șeful Departamentului de cooperare europeană din cadrul Ministerului de Externe rus.

Rusia, care a anexat peninsula Crimeea în 2014, are propria sa flotă în Marea Neagră, cu baza la Sevastopol.

Ray Mabus a precizat că Statele Unite respectă prevederile Convenției de la Montreux, care stipulează că țările care nu au ieșire la Marea Neagră nu-și pot menține nave de război în această zonă mai mult de 21 zile. Turcia, România și Bulgaria, state membre ale NATO, sunt riverane Mării Negre.

„Suntem de peste 70 de ani în Marea Mediterană, de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a mai spus Mabus. „Am menținut culoarele maritime deschise...Este ceea ce facem noi”, a afirmat oficialul american.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri