Se reaprinde un conflict înghețat? Violențe în Nagorno-Karabah. Reacția lui Vladimir Putin

Data publicării:
nagorno-karabah - GettyImages-470645150

FOTO: kremlin.ru

ACTUALIZARE. Președintele rus Vladimir Putin a făcut apel, sâmbătă, la o încetare a focului „imediată” între armeni și azeri în Nagorno-Karabah, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Președintele Putin a cerut celor două părți să înceteze focul imediat și să dea dovadă de reținere, pentru a evita apariția de noi victime”, a declarat Peskov, după ce lupte de o intensitate mai puțin obișnuită au izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbătă între forțele azere și cele armene.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai spus că liderul rus „regretă faptul că situația a escaladat din nou către o confruntare armată”.

La rândul lor, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și cel al apărării, Serghei Șoigu, au vorbit la telefon cu omologii lor armean și azer. Lavrov le-a cerut să înceteze violențele, iar Șoigu le-a vorbit despre „măsuri imediate pentru a stabiliza situația în zona de conflict”.  



Violenţele au avut loc în enclava Nagorno-Karabah, care şi-a declarat independenţa faţă de Azerbaidjan în 1991.

Informaţiile din presă sunt, însă, contradictorii. Se vorbeşte de morţi în ambele tabere, fără a se preciza, totuşi, numărul lor. În plus, Armenia susţine că a doborât un elicopter al Azerbaidjanului care ar fi pătruns pe teritoriul său, informaţie negată de oficialii de la Baku.

În urmă cu doar o zi, vicepreşedintele american Joe Biden a discutat la Washington cu liderii celor două ţări, cărora le-a cerut să se abţină de la violenţe.

Foste republici sovietice, Armenia și Azerbaidjan sunt în conflict de la sfârșitul anilor '80 din cauza enclavei Nagorno-Karabah. Populat în majoritate de armeni, dar alipit Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război ce a făcut 30.000 de morți și sute de mii de refugiați între 1988 și 1994. În ciuda semnării unui acord de încetare a focului, nu s-a ajuns la un acord de pace și ciocniri armate au loc în mod regulat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri