Secretarul general al NATO acuză Rusia de „zdrăngănit nuclear de săbii”

Data publicării:
jens stoltenberg Mediafax Foto-BERIT ROALD

Foto: Mediafax

Într-un briefing de presă la Bruxelles, Stoltenberg a afirmat că o astfel de retorică din partea Moscovei explică pregătirile în creștere ale Alianței vizând apărarea statelor membre.

Acest zdrăngănit nuclear de săbii al Rusiei este nejustificat. Este destabilizator și periculos. Este un lucru căruia îi răspundem și este totodată unul din motivele pentru care creștem starea de pregătire a forțelor noastre”, a declarat secretarul general al NATO, după o întâlnire cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Răspundem prin a ne asigura că NATO este și pe viitor o alianță care oferă (mijloace de) descurajare și protecție tuturor aliaților împotriva oricărei amenințări”, a subliniat Stoltenberg.

Rusia își mărește arsenalul nuclear

Marți, cu prilejul deschiderii forumului tehnico-militar „Armata-2015”, președintele Putin a anunțat că „forțele nucleare ruse vor fi dotate în 2015 cu peste 40 de noi rachete balistice intercontinentale, care vor fi capabile să treacă de orice sistem de apărare antirachetă, oricât de perfecționat din punct de vedere tehnic ar fi acesta”.

Președintele Putin a mai indicat că Rusia va crea două noi rețele radar care să controleze zonele strategice de vest și de est, precizând în același timp că armata rusă a început să primească primele noi modele de vehicule blindate care, conform afirmațiilor sale, sunt unice în lume după capacitățile de luptă ale acestora.

Anunțul liderului de la Kremlin survine pe fondul agravării tensiunilor între Moscova și Washington, alimentate suplimentar de dezvăluirile recente din presa americană privind planul SUA de desfășurare de armament greu în Europa de Est.

Acest plan ar urma să fie prezentat de SUA la reuniunea de săptămâna viitoare de la Bruxelles a miniștrilor Apărării din cadrul NATO, a mai precizat Stoltenberg.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri