Siria este la câteva ore distanţă de un armistiţiu

Data publicării:
Bashar al Assad siria presedinte - GettyImages - 8 septembrie 15
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Marile puteri au mai ajuns la un acord de încetare a focului şi săptămâna trecută, dar vineri când ar fi trebuit pus în aplicare luptele continuau la fel de intens în Siria. Numai astăzi 46 de oameni au murit în Homs într-un dublu atac cu maşină capcană, iar în urmă cu puţin timp patru explozii s-au produs într-o suburbie a capitalei Damasc. Bilanţul nu este cunoscut deocamdată.

Americanii şi ruşii colaborează pentru a pune capăt ostilităţilor din Siria, după cinci ani de război civil. Ultimele detalii ar putea fi puse la punct chiar de către preşedintele Barack Obama şi liderul rus Vladimir Putin.

Suntem pe punctul de a încheia procedurile pentru încetarea focului. N-am fost niciodată mai aproape de un armistiţiu şi nu sunt vorbe goale. Încetarea focului este posibilă chiar în următoarele ore”, spune John Kerry, secretarul de Stat al SUA.

Într-un interviu pentru cotidianul spaniol El Pais, preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat că va accepta un acord de încetare a focului câtă vreme rebelii nu îl vor folosi pentru a-şi extinde controlul.

Întrebat de jurnaliştii spanioli cum ar reacţiona dacă Turcia şi Arabia Saudită ar trimite trupe pe teritoriul ţării sale, liderul de la Damasc a răspuns:

„Îi vom trata aşa cum facem cu toţi teroriştii. Ne vom apăra ţara. Ar fi un act de agresiune. Nu au niciun drept să se amestece, nici politic, nici militar, în Siria”

Cât despre exodul sirienilor care a stârnit cea mai mare criză a refugiaţilor din istoria Uniunii Europene, preşedintele Bashar al-Assad susţine că acesta este alimentat de Turcia.

„Turcia trebuie să înceteze să mai trimită terorişti în Siria. Noi, Guvernul, trebuie să luptăm împotriva acestor terorişti, să-i zdrobim definitiv. Trebuie să-i protejăm cu orice preţ pe oamenii care trăiesc aici astfel încât sirienii să nu mai fugă din ţară”, declarăBashar al-Assad, preşedintele Siriei.

Tot în interviul pentru El Pais, Bashar al-Assad a declarat că trupele sale sunt pe punctul de a recuceri definitiv oraşul Alep. Ofensiva pentru preluarea controlului în regiune a debutat la începutul lunii cu sprijin masiv din partea aviaţiei ruse.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri