Situația din Irak. Mai mulţi generali care nu au putut să împiedice ofensiva SIIL au fost eliberați din funcție

Data publicării:
irak

Printre comandaţii eliberaţi din funcţie se află şi comandantul-şef responsabil de provincia Ninive, prima care a fost ocupată în mare parte de jihadiştii din Statul Islamic în Irak şi Levant. Bagdadul a cerut ajutor militar din partea SUA, pentru oprirea ofensivei islamiste.

Irakul a cerut Statelor Unite să efectueze lovituri aeriene. Irakul ar dori sprijin în domeniul antiterorist şi al informaţiilor şi pentru instrucţie”, a spus Zuhair al Nahar, purtător de cuvânt al premierului irakian.

Insurgenţii sunniţi poartă lupte pe viaţă şi pe moarte la câţiva zeci de kilometri de Bagdad. Aici a avut loc un atentat cu maşină-capcană în cartierul şiit Sadr City. Islamiştii din Statul Islamic în Irak şi Levant vor să îşi creeze propriul califat.

„Partea sunită a Irakului se simte exclusă de către guvern. Din această cauză, cred că sciziunea ar fi soluţia corectă pentru a opri distrugerile”, a spus Hussam Abed Khalf, lider al Armatei Mehdi.

Avansul islamiştilor şi pericolul de a-şi crea propriul stat, face ca vechii inamici să strângă rândurile. Marea Britanie se pregăteşte să-şi redeschidă ambasada de la Teheran. Nici Statele Unite nu mai exclud o apropiere de Iran. Cele două state aflate timp de decenii pe picior de război au acum un interes comun: menţinerea actualului guvern de la Bagdad. Americanii sunt interesaţi de rezervele petroliere ale Irakului, iar iranienii vor să-şi păstreze relaţiile bune cu aliaţii şiiţi de la Bagdad. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri