Spionul Jonathan Pollard ar putea fi eliberat de SUA, după 30 de ani de detenție

Data publicării:
jonathan pollard - GettyImages-164087974 1

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Agent cu dublă cetățenie, israeliană și americană, Jonathan Pollard a fost arestat în 1985 și condamnat la închisoare pe viață în 1987. Este, însă, eligibil pentru o eliberare condiționată în noiembrie 2015.

În vârstă de 60 de ani, Pollard a fost funcționar guvernamental al Statelor Unite și a recunoscut că a vândut informații clasificate Israelului în perioada în care lucra ca analist civil pentru marina americană.

Este singurul american care a primit o condamnare pe viață pentru transmitere de informații clasificare unui aliat al Statelor Unite. Practic, și-a petrecut jumătate de viață în închisoare.

Oficialii israelieni, dar și grupuri de activiști din SUA și Israel, care consideră nedreaptă o astfel de sentință, au făcut permanent lobby pentru reducerea sau comutarea pedepsei. Guvernul israelian a cerut scuze oficial Statelor Unite pentru rolul avut în cazul de spionaj, dar nu a recunoscut până în 1998 că a plătit pentru documentele transmise de agent.

Cazul Pollard a fost o sursă continuă de tensiune între SUA și Israel. SUA au refuzat constant să îl elibereze, parțial din cauza opoziției vehemente a serviciilor.

Anul trecut, administrația Obama a discutat despre eliberarea lui Pollard ca parte a efortului de a evita eșecul convorbirilor de pace dintre Israel și palestinieni. 

Israelul i-a acordat cetățenia lui Pollard în 1995. 



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri