Stare de calamitate în Filipine. Patru milioane de oameni sunt ameninţaţi de foamete și de boli

Data publicării:
filipine crop

Pentru milioane de filipinezi, acum un singur lucru mai contează: supravieţuirea. Mai ales că depind total de ajutoarele guvernamentale şi internaţionale.

„Suntem atât de înfometaţi şi de însetaţi! De aceea suntem aici, pentru că poate aveţi apă sau mâncare şi ne veţi da şi nouă”, spune una dintre milioanele de persoane afectate.

Avem nevoie de mâncare. Mamă, te rog ajută-mă... Mamă, sunt încă aici în Tacloban şi sunt în viaţă”, spune o femeie din Filipine.

Sute de mii de oameni rămaşi fără locuinţe contemplă înmărmuriţi dezastrul lăsat în urmă de urgan. Zeci de mii de clădiri sunt distruse. Sinistraţii nu mai au apă, electricitate şi nici speranţe. Drumurile sunt impracticabile, aşa că ajutorul nu are de unde veni. Încă şocaţi, localnicii bântuie ca nişte fantome printre ruine, în căutare de hrană.

„Este dificil, suntem neajutoraţi precum bebeluşii. Este foarte dificil. Nu mai există alimente în depozite şi în magazine”, povestește o supraviețuitoare a taifunului.

Unul dintre oraşele lovite de taifun este acum un câmp plin de ruine. Disperaţi, localnicii au contribuit şi ei la peisajul sinistru. Au golit magazinele de mâncare şi apă. Soldaţi înarmaţi patrulează acum prin oraş. În mijlocul nenorocirilor, filipinezii se încăpăţânează să găsească semne ce anunţă renaşterea. O fetiţă a venit cu bine pe lume într-o locuinţă devastată de trecere taifunului. Mama ei a fost ajutată de rude şi medici să nască.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri