Statul Islamic controlează întreaga graniță dintre Siria și Irak

Data publicării:
VIRTUAL ORGANIZATII TERORISTE GETTY

"Militanţii Statului Islamic au tancuri, mortiere, rachete şi mitraliere grele. Armele lor sunt avansate. Au lansat atacul din mai multe direcţii, în grupuri de către 30 de oameni. Au atacat soldaţii şi pe unii dintre locuitori. Sunt oameni din oraş care se alătură Statului Islamic. Au condus militanţii islamişti în oraş şi i-au ajutat”, spun militarii irakieni şi localnicii.

Ruinele străvechiului oraş Palmira, aflat în patrimoniul mondial UNESCO, riscă acum să devină pulbere în faţa fanatismului jihadiştilor, care au distrus deja mai multe situri arheologice vechi de mii de ani. Autorităţile siriene spun că au evacuat toate artefactele care au putut fi transportate.

Dincolo de importanţa culturală, oraşul este un punct strategic pe ruta nord-sud. El asigură legătura dintre capitala Damasc, în sud, şi Deir al-Zour, oraş pentru care se dau lupte crâncene, în nord. Palmira adăposteşte, de asemenea, şi un important complex de exploatare a ţiţeiului, pe care islamiştii îl pot folosi acum pentru a-şi finanţa războiul din Irak şi Siria.

Situaţia este dramatică şi în Irak, unde zeci de mii de oameni fug din Ramadi, oraşul recent cucerit de jihadişti. „Au intrat, au omorât şi au alungat oameni. Am plecat numai cu hainele de pe noi, desculţi, de-a lungul râului”, povestesc localnicii. „Suferim şi suntem pe drumuri de patru zile. Stăm pe străzi. Cerem politicienilor şi premierului să se îngrijească de soarta refugiaţilor, care dorm pe străzi”, spune unul dintre ei.

Militarii irakieni, ajutaţi de miliţiile şiite, se pregătesc acum să recucerească Ramadi.

Emil Hurezeanu: Distrugerea orașului antic Palmira de către Statul Islamic ar fi una din marile nenorociri ale umanității

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri