TURCIA. Trei fii de miniștri, reținuți. Premierul Erdogan: Este „o operațiune murdară” împotriva guvernului

Data publicării:
premierul turc erdogan mfax 1-2

Recep Tayyip Erdogan / Mediafax

Ministrul de Interne, Muamer Guler, cel al Economiei, Zafer Caglayan, și cel al Mediului, Erdogan Bayraktar, și-au văzut copiii după gratii.

Reținerile au fost făcute, marți, în trei anchete de corupție diferite, informează publicația Hurriyet, preluată de BBC. Una dintre acestea vizează o rețea condusă de omul de afaceri azer Reza Zarrab, care ar fi mituit mai mulți miniștri pentru a acoperi o serie de tranzacțiii financiare cu Iranul, prin banca de stat Halkbank.

O a doua anchetă îl vizează pe Abdullah Oguz Bayraktar, fiul ministrului Mediului. Abdullah Oguz Bayraktar ar fi primit mită de la firme de construcții, în schimbul unor autorizații pentru ridicarea de clădiri în zone aflate sub autoritatea ministerului condus de tatăl său.

Pe de altă parte, primarul districtului Fatih, din Istanbul, Mustafa Demir (reținut și el), este acuzat că a permis construirea ilegală a unui hotel, în ciuda avertismentelor ingirnerilor constrctorilor și ale reprezentanților instituțiilor statului.

Poliția l-a reținut și pe managerul general al Halkbank, Suleyman Aslan. La locuința acestuia au fost găsiți 4,5 milioane de dolari, în cutii de pantofi ascunse în bibliotecă.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a reacționat vehement și a acuzat „o operațiune murdară” împotriva guvernului său.

Nu vom permite complotul politic”, a declarat premierul. Acesta a anunțat demiterea celor cinci șefi ai poliției care au coordonat raidurile și reținerile.

Potrivit analiștilor politici turci, reținerile des săptămâna aceasta indică amplificarea conflictului în interiorul puterii conservatoare. Mai exact, între Guvernul Erdogan și fostul său aliat islamist moderat, mișcarea Hizmet. Aceasta este condusă de clericul Fetullah Gulen, care trăiește în SUA.

Membrii Hizmet dețin poziții influente în poliție, în sistemul judiciar, dar și în partidul lui Recep Tayyip Erdogan, relatează The Guardian. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri