TURCIA. WikiLeaks a publicat 300.000 de emailuri de pe serverul intern al partidului președintelui Erdogan

Data publicării:
HACKERI RECOMPENSA SUA GETTY IMAGES-1
Foto: GettyImages

 

FOTO: Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE 10.15. Autoritatea turcă de supraveghere a internetului a blocat accesul de pe teritoriul țării la site-ul WikiLeaks, după ce acesta a publicat marți sute de mii de documente identificate ca e-mailuri provenite de la Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, informează Agerpres.   


Printre mesajele publicate se numără şi peste 90 în care este inclusă România, fiind vorba de analize ale situaţiei economice în regiune.

294.548 de emailuri care au legătură cu formaţiunea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan au fost date publicităţii marţi, la ora locală 23.00.

“WikiLeaks a devansat programul de publicare în replică la represiunea guvernamentală de după lovitura de stat”, se arată într-un comunicat al WikiLeaks.

„Am verificat materialele şi sursa, care nu are nicio legătură cu elemente aflate în spatele loviturii de stat sau cu un partid sau stat rival”, se mai spune în comunicatul Wikileaks.

Potrivit portalului, cele 300.000 de mailuri publicate marţi sunt doar prima serie şi au fost obţinute de la adresele membrilor AKP ce încep cu litere de al A la I.

Toate căsuţele de email sparte au fost create pe serverul akparti.org.tr, domeniul principalei forţe politice din ţară şi acoperă perioada cuprinsă între 2010 şi 6 iulie 2016, cu o săptămână înainte de tentativa de lovitură de stat.

„Ar trebui notat faptul că emailurile asociate acestui domeniu sunt folosite în general pentru chestiuni internaţionale, nu majoritatea chestiunilor interne sensibile”, a atras atenţia Wikileaks.

ONG-ul a dezvăluit şi că unul dintre emailuri conţine o bază de date în Excel cu numerele de telefon mobil ale deputaţilor AKP.

Înainte de publicare, Wikileaks a suferit un atac informatic susţinut şi a avertizat că entităţi guvernamentale turce ar putea încerca să interfereze cu publicare materialelor. Pe parcursul nopţii, atacurile au continuat, iar utilizatorii au avut dificultăţi în accesarea materialului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri