Tensiuni. Pentru prima dată după 47 de ani, Israelul a închis Esplanada Moscheilor

Data publicării:
violente ierusalim

Zeci de tineri palestinieni au incendiat cauciucuri şi au aruncat cu pietre în forţele de ordine israeliene în semn de protest faţă de uciderea unui palestinian de către serviciile de securitate din Ierusalim. Autorităţile din Oraşul Sfânt spun că acesta ar fi încercat să asasineze un rabin care milita pentru dreptul israelienilor de a se ruga pe Esplanada Moscheilor, loc considerat sfânt atât de evrei cât şi de musulmani.

„Îndată ce forţele de ordine au ajuns la faţa locului, mai multe focuri de armă au început să fie trase din clădire spre ofiţerii noştri, care au ripostat imediat şi l-au împuşcat mortal pe terorist”, a excplicat Mickey Rosenfeld, purtător de cuvânt al poliției israeliene.

Palestinienii dezmint varianta autorităţilor şi spun că palestinianul a fost bătut şi împuşcat fără să provoace pe nimeni. În plus, rudele acestuia au fost arestate.

Ca urmare a noilor tensiuni, autorităţile din Ierusalim au închis Esplanada Moscheilor pentru scurt timp, fapt considerat de palestinieni o agresiune inacceptabilă.

„Condamnăm şi respingem escaladarea violenţelor Israelului în Ierusalim şi în preajma locurilor sfinte (ale Islamului -n.r.). Vom folosi toate măsurile legale pentru a trage la răspundere Israelul şi pentru a opri aceste atacuri repetate”, a promis Nabil Abu Rdeineh, consilierul liderului palestinian.

De partea lor, israelienii spun că tensiunile sunt provocate tocmai de monopolul palestinienilor asupra complexului religios.

Cazul a ajuns în faţa Consiliului de Securitate al ONU. Noile tensiuni apar după ce un Suedia a recunoscut oficial Palestina ca stat independent, iar Uniunea Europeană a anunţat că va face acelaşi lucru, atunci când circumstanţele vor permite acest lucru. În replică, Israelul şi-a retras ambasadorul din Suedia. România a recunoscut existenţa unui stat palestinian încă din 1988.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri