Coreea de Nord a sărbătorit detonarea presupusei bombe cu hidrogen cu dansuri populare, cântece şi un grandios foc de artificii. Mii de oameni, atât militari, cât şi civili, au participat la spectacolul organizat în piaţa centrală din Phenian. Evenimentul a coincis cu presupusa zi de naştere a lui Kim Jong-un, dar liderul suprem nord-coreean a lipsit de la ceremonii. De la tribună, înalţi oficiali comunişti au acuzat Statele Unite şi Coreea de Sud că forţează izbucnirea unui nou conflict deschis.

Embed:

Nord-coreenii au fost cuprinşi de entuziasm după ce regimul comunist a anunţat testarea cu succes a unei bombe cu hidrogen. Dar în regiune nu este niciun motiv de sărbătoare, dimpotrivă, tensiunile din peninsulă au atins cote alarmante. Răspunsul Coreei de Sud a fost reintroducerea mesajelor de propagandă transmise prin megafoanele de la graniţa celor două naţiuni rivale. Decizia a fost descrisă de un înalt oficial de la Phenian drept o încercare de a împinge situaţia către război.

„Pentru că sunt invidioşi pe succesul testului făcut de noi cu o bombă cu hidrogen, Statele Unite şi aliaţii lor împing situaţia la limita războiului prin reluarea mesajelor de propagandă”, a spus Kim Ki Nam, secretarul Partidului Muncitoresc.

La Seul, 300 de veterani ai armatei sud-coreene au cerut Guvernului să se pregătească pentru reizbucnirea conflictului cu Nordul şi au sugerat chiar că dezvoltarea propriului program nuclear ar fi singura cale de a riposta provocărilor ţării vecine.

Coreea de Sud a cerut ajutorul Statelor Unite pentru a-şi consolida securitatea în urma testului nuclear din Coreea de Nord, chiar dacă nu se ştie cu certitudine dacă a fost vorba despre o bombă cu hidrogen. Reprezentanţii militari ai celor două ţări au convenit amplasarea de armament american în peninsulă fără a preciza despre ce arsenal va fi vorba. 


Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!