Ultimele victime ale zborului MH17 ajung acasă

Data publicării:
MH17

Avionul armatei olandeze a aterizat în jurul orei locale 15.45 (16.45, ora României), iar cele cinci sicrie au fost depuse în maşini mortuare, în cadrul unei ceremonii identice celei care a marcat precedentele aduceri de rămăşiţe ale victimelor, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea publică olandeză NOS.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Într-un ropot de aplauze, cortegiul funerar s-a îndreptat apoi spre baza militară din Hilversum, unde 289 de victime au fost identificate până în prezent.

Ministrul de Externe, Bert Koenders, prezent sâmbătă în Ucraina, a anunţat că este posibil să nu poată fi găsite rămăşiţele tuturor victimelor, avionul prăbuşindu-se într-o zonă unde persistă confruntări între trupele ucrainene şi rebelii proruşi.

Distrugerea în zbor a avionului Boeing aparţinând Malaysia Airlines s-a soldat, la 17 iulie, cu 298 de morţi, dintre care două treimi erau cetăţeni olandezi. Zborul Amsterdam-Schiphol/Kuala Lumpur a fost doborât de o rachetă într-o zonă controlată de separatiştii proruşi.

Această catastrofă aviatică a provocat un şoc în Occident, care a adoptat sancţiuni severe împotriva Rusiei.

Potrivit Statelor Unite şi Ucrainei, zborul MH17 a fost doborât de o rachetă sol-aer de tip Buk furnizată rebelilor de Rusia. În schimb, Moscova arată cu degetul forţele ucrainene.

O zi de omagiere urmează să aibă loc luni în Olanda, într-o ceremonie ce va reuni aproximativ 1.600 de apropiaţi ai victimelor, dar şi pe premierul Mark Rutte şi cuplul regal olandez.

Ceremonia, închisă publicului, a fost organizată cu ajutor rudelor, dintre care 30 vor rosti numele tuturor victimelor.

Într-un prim raport, Biroul olandez pentru Securitate (OVV), însărcinat cu efectuarea anchetei, a afirmat că aparatul de zbor a fost doborât de mai multe proiectile de mare viteză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri