VIDEO. În vizită la Guantanamo. Oficialii SUA susţin că deţinuţii sunt trataţi conform regulilor

Data publicării:
guantanamoSUA

Cei care se ocupă de paza deţinuţilor au prezentat condiţiile de viaţă din penitenciarul de maximă securitate de la Guantanamo. Evident, majoritatea celor care au oferit explicaţii au preferat să îşi păstreze anonimatul.

„În faţa dumneavoastră aveţi obiectele de strictă necesitate, deasupra sunt cele pe care le oferim deţinuţilor cooperanţi, iar jos sunt cele pentru deţinuţii care nu cooperează”, spune unul dintre gardieni.

Astăzi sunt deţinuţi în sectoarele V şi VI şi acestea sunt instalaţii moderne, în valoare de mai multe milioane de dolari, cu aer condiţionat, televiziune prin satelit şi săli de gimnastică”, explică John Filostrat, director de comunicare .

Cel care este intermediar între deţinuţi şi oficialii de la Pentagon se identifică doar cu numele de Zak. „Starea de spirit este mult mai bună pentru că ei au vazut îmbunătăţiri, l-au văzut pe preşedintele Statelor Unite vorbind despre Guantanamo de mai multe ori, cât de determinat era să închidă penitenciarul, astfel încât starea este bună şi discuţiile sunt despre transfer, unde vor merge sau în ce ţară vor ajunge”, spune acesta.

Totuşi, mai sunt şi cei care opun rezistenţă şi, de exemplu, fac greva foamei. Aici intervin medicii închisorii.

„În mod clar îi susţin în decizia lor de a ţine un post îndelungat, nu din motive religioase, dar în acelaşi timp nu le pot permite să ajungă în punctul în care să îşi facă rău”, precizează un medic.

Potrivit avocaţilor deţinuţilor, marea problemă este că foarte mulţi dintre cei închişi nu au fost trimişi în judecat şi nici nu se ştie dacă acest lucru se va întâmpla.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri