O femeie însărcinată din Spania a fost diagnosticată cu Zika. Este primul astfel de caz depistat în Europa. Femeia a călătorit în Columbia, una dintre ţările grav afectate de epidemie. Între timp, creşte alarmat numărul cazurilor în America Latină. Acum alte două ţări au confirmat prezenţa virusului la gravide este vorba despre Honduras şi Nicaragua. Până acum au fost identificate trei modalităţi de transmitere a virusului: prin înţepătura de ţânţar, prin contact sexual şi prin transfuzii de sânge. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat ţărilor să nu mai accepte donaţii de sânge de la persoane care vin din ţări afectate de epidemie. 30 de state au raportat până acum cazuri de Zika.

Embed:

Cercetătorii din Brazilia, ţara unde a izbucnit epidemia de Zika, lucrează la un vaccin împotriva bolii, dar nu se aşteaptă la un rezultat mai devreme de un an.

Dacă în cai se dezvoltă cantităţi mari de anticorpi care neutralizează virusul, vom putea izola şi purifica anticorpii în laboratoarele noastre, înainte să începem testele pe oameni”, spune Jorge Kalil, directorul Institutului Butantan.

În Honduras, ţară în care numărul celor infectaţi a depăşit 3.500 de oameni, preşedintele a spus că lupta cu Zika trebuie să fie un efort naţional.

„Noi, cetăţenii din Honduras, ar trebui să participăm la aceste acţiuni şi să ţinem minte că, fără ţânţarii purtători, nu există Zika”, declară Juan Orlando Hernandez, preşedintele din Honduras.

Situaţia se agravează şi în Statele Unite. În Florida a fost declarată urgenţă de sănătate publică în cinci ţinuturi. În total sunt 12 cazuri de Zika, persoane care au călătorit în zonele unde există virusul.

„Ne pregătim pentru ce e mai rău şi sperăm la situaţia cea mai bună. Ţânţarul care cauzează Zika este comun în Florida”, afirmă Rick Scott, guvernatorul statului Florida.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că 4 milioane de oameni din America de Sud şi de Nord ar putea fi infectaţi cu Zika.  

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!