Vladimir Putin a „uitat” de forțele ruse din Transnistria

Data publicării:
vladimir putin - kremlin.ru

Vladimir Putin sosește la conferința de presă la care au participat circa 1.200 de jurnaliști ruși și străini FOTO: kremlin.ru

Un reporter de la BBC l-a întrebat pe Putin, la conferința anuală de presă a președintelui rus, despre izbucnirea unui nou Război Rece și despre acțiunile agresive ale Rusiei la granițele sale vestice. Liderul de la Kremlin a răspuns că, de fapt, Occidentul este cel care dă dovadă de agresivitate.

Avem, în esență, numai două baze în străinătate și acelea sunt în locuri periculoase din perspectiva terorismului: în Kîrgîzstan, după ce militanți din Afganistan au intrat în această țară, la cererea autorităților kirghize, respectiv președintele de atunci, Akaiev; și în Tadjikistan – tot la granița cu Afganistanul. Cred că și dumneavoastră ați fi interesat să fie stabilitate acolo”, a răspuns președintele rus. Apoi a completat: „Bazele americane sunt peste tot pe glob. Și vreți să spuneți că ne comportăm agresiv? Are asta sens? Ce caută forțele armate americane, inclusiv armamentul nuclear tactic, în Europa? Ce fac aici?”.

Este adevărat că sunt mult mai multe baze militare americane în lume decât cele ale Rusiei, însă liderul de la Kremlin a omis să menționeze câteva baze importante pe care Rusia le are în afara granițelor. Site-ul eurasianet.org le trece în revistă:

  • În Armenia, baza rusă 102 de la Ghiumri găzduiește circa 5.000 de soldați ruși, forțe terestre și aeriene. În 2010 Armenia și Rusia au semnat un acord prin care au prelungit contractul de închiriere a bazei până în 2044.

  • În Abhazia, baza militară 7, ce include aerodromul Bombora, din Gudauta, găzduiește aproape 3.500 de soldați și câteva avioane. De la recunoașterea independenței Abhaziei, Rusia ar fi cheltuit 465 de milioane de dolari ca să-și modernizeze facilitățile militare aeriene din această regiune separatistă a Georgiei. În 2011, Rusia și Abhazia au semnat un acord ce permite bazei rusești să rămână aici până în 2060.

  • În Osetia de Sud, există baza militară 4, cu 3.800 de soldați, aflați în Țhinvali, Java și Kanceaveti. Rusia are și un aeroport militar, în Kurta. Și aici forțele ruse au dreptul de a rămâne până în 2060.

  • În Transnistria, Rusia are aproximatic 1.500 de soldați, cu baze la Tiraspol și în Bender.

  • Președintele rus nu a inclus nici baza navală de la Tartus, Siria (deși, în prezent, ea este evacuată temporar) sau baza aeriană pe care plănuiește să o instaleze în Belarus în 2016.

  • Iar în februarie, ministrul apărării, Serghei Șoigu, declara că Rusia are de gând să instaleze câteva noi baze militare în străinătate, în state precum Vietnam, Cuba, Venezuela, Nicaragua, Seychelles, Singapore și alte câteva țări, dar detaliile unui astfel de plan nu au fost date publicității până acum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri