Vladimir Putin se declară dispus să ratifice un acord privind integrarea peninsulei Crimeea în Rusia

Data publicării:
putin -AFP Mediafax Foto-VLADIMIR RODIONOV

 

Actualizare 9:00: Vladimir Putin s-a declarat oficial dispus să ratifice un acord care prevede integrarea în Rusia a Crimeei, peninsulă din sudul Ucrainei, într-un document publicat marţi pe site-ul Kremlinului.

În acest document, preşedintele rus cere puterilor publice ruse (Guvernului şi Parlamentului) să aprobe un astfel de acord şi consideră „oportun” să îl ratifice, informează Mediafax.


Locuitorii din Crimeea, în special rusofoni, au votat covârşitor în favoarea unirii cu Rusia, iar la discursul de astăzi al lui Vladimir Putin va asista şi liderul separatist al Crimeei.

96,6% dintre participanţii la referendumul organizat duminică în Crimeea au votat pentru alipirea la Rusia.

Duma de stat va vota vineri proiectul de lege privind alipirea republicii autonome la Rusia.

Uniunea Europeană a anunţat că nu va recunoaşte referendumul din Ucraina, au anunţat preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European. Într-un comunicat comun, au transmis că „referendumul este ilegal şi ilegitim. Soluţia pentru criza din Ucraina trebuie să se bazeze pe integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, în cadrul Constituţiei Ucrainei”.

Liderii de la Bruxelles au cerut Rusiei să îşi retragă trupele în cazărmi şi au afirmat că vor fi aplicate sancţiuni, aşa cum a fost convenit în declaraţia şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, din 6 martie.

O reacţie imediată a venit şi din Statele Unite care au anunţat că „resping” scrutinul despre care Casa Albă spune că a fost organizat „sub ameninţări cu violenţe” din partea Rusiei.

În schimb, preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că va recunoaşte aceste rezultate.

De la Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu a transmis că referendumul din Crimeea este ilegal, iar „România nu va recunoaște rezultatele acestuia”.

Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia sunt tot mai ridicate, în pofida unui armistiţiu convenit de cele două părţi până pe 21 martie. Trupele ucrainene sunt concentrate la graniţa cu Crimeea mai ales că militarii ruşi au intrat pe teritoriul Ucrainei în regiunea Kherson şi au ocupat un centru de distribuţie a gazului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri