Virusul Zika. Două companii aeriene sud-americane restituie femeilor însărcinate contravaloarea biletelor către zonele afectate

Data publicării:
GettyImages-aeroport Beijing

FOTO: Getty Images

Compania Latam, rezultată din unirea firmei chiliene Lan și a celei braziliene Tam, va da înapoi banii sau va asigura femeilor însărcinate bilete pentru alte zboruri în locul celor având ca destinație cele peste 20 de țări în care au fost înregistrate îmbolnăviri din cauza virusului Zika, transmis prin înțepătura țânțarului Aedes aegypti.

Pe de altă parte, compania aeriană chiliană Sky va proceda în același fel pentru zborurile către Brazilia, țara cu cel mai mare număr de cazuri de febră Zika.

În ajun, două mari companii aeriene din SUA, Delta și Aerican Airlines anunțaseră măsuri similare.

Aceste hotărâri au fost luate în contextul creșterii îngrijorărilor legate de răspândirea virusului Zika, despre care se crede că ar fi foarte periculos pentru femeile însărcinate întrucât poate fi transmis fetusului, provocând malformații congenitale la nivelul creierului, de genul microcefaliei. Aceasta constă într-o dezvoltare insuficientă a cutiei craniene, fapt care afectează evoluția intelectuală și poate duce la deces.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a convocat pentru data de 1 februarie reuniunea unui comitet de urgență care să analizeze situația propagării ''în mod exploziv'' a virusului pe continentul american, unde numărul persoanelor infectate ar putea ajunge la 3-4 milioane, potrivit Agerpres.

Deși deocamdată nu a fost stabilită cu claritate o legătură cauză-efect între virusul Zika și malformațiile congenitale la nou-născuți, autoritățile mai multor țări — printre care Columbia, Brazilia, Ecuator și Jamaica — au recomandat femeilor nu numai să evite deplasările în zonele cu țânțari Aedes aegypti, ci și să facă tot posibilul pentru a nu rămâne însărcinate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri