ATAC TERORIST PARIS. S-a încheiat o criză, ce mai urmează? Filmul celei mai lungi zile

Data publicării:
Jihadist - Guliver GettyImages
Foto: Guliver / Getty Images

Eliberarea ostaticilor din magazinul evreiesc FOTO: AFP/MEDIAFAX FOTO

Trei terorişti au fost ucişi, vineri, după ce au ţinut ore bune Parisul sub teroare. Un al patrulea - o femeie - este căutată în continuare de poliţişti şi presa străină vorbeşte chiar şi despre un al cincilea terorist, care ar fi reuşit să scape asaltului poliţiştilor.

Ce rămâne la finalul unei zile pline de tensiune şi de informaţii contradictorii? Frică, foarte multă frică, uimirea că aşa ceva se poate întâmpla şi foarte multe semne de întrebare privind capacitatea autorităţilor franceze de a reacţiona prompt în faţa teroriştilor individuali.

Un altfel de „11 septembrie”. Trei zile de teroare în Franța, 20 de morți

Cherif şi Said Kouachi, cei care au împuşcat miercuri 12 oameni în redacţia săptămânalului „Charlie Hebdo”, au fost ucişi după două zile, după o urmărire nebună pe o autosdtradă şi după ce au ţinut mai mult de opt ore un ostatic într-o tipografie de la marginea Parisului. Amedy Coulibaly, suspect pentru uciderea unei poliţiste joi, a fost ucis după ce a ţinut 19 oameni ostatici într-un magazin evreiesc de la marginea capitalei franceze. Patru dintre ostatici au murit înainte de intervenția poliției şi alţi patru au fost răniţi. Lor li se adaugă cei 11 răniți, între care patru grav, din atentatul asupra redacției „Charlie Hebdo”, un polițist rănit joi și alți doi răniți vineri.

Aşa s-au încheiat cele trei zile de urmărire şi vânătoare a teroriştilor care au îndoliat Franţa. Au fost două operaţiuni desfăşurate în paralel. Una în localitatea Dammartin-en-Goële, unde fraţii Cherif şi Said Kouachi, atacatorii din redacţia săptămânalului Chzarlie Hebdo, erau încercuiţi de trupele speciale. A doua, la Vincennes, la marginea Parisului, într-un magazin, unde un bărbat care avea legături cu cei doi luase ostatice mai multe persoane, printre care femei şi copii.

Filmul evenimentelor de vineri

Totul a început la 9 şi 40 de minute, ora României. Poliţia intră în alertă după ce o maşină a fost furată din Montagny-Sainte-Félicité, la nord de Paris. Proprietarul a povestit că suspecţii purtau uniforme paramilitare şi erau înarmaţi. Acţionau cu mult calm şi profesionism, lăsau impresia că sunt în misiune, spunea martorul. La opt minute după furtul maşinii, forţele de ordine pornesc în urmărirea celor pe care-i identificaseră ca fiind fraţii Kouachi. Pe o ploaie torenţială, care limitează vizibilitatea la câteva zeci de metri, începe o urmărire nebună pe austrostrada 2, cu schimburi de focuri între suspecţi şi poliţişti. În plin trafic, la oră de vârf.

10 şi 22 de minute. Se aud focuri de armă în Dammartin-en-Goële, o localitate liniştită, semirurală, cu opt mii de locuitori, din zona metropolitană a Parisului.„Plecasem să duc copiii la şcoală şi când m-am întors eu şi vecina am auzit două focuri de armă”, a povestitnun martor ocular.

10 şi 29 de minute. Fraţii Kouachi se refugiază într-o tipografie din localitate şi iau un ostatic. Înainte de asta, un client al tipografiei dă nas în nas cu atacatorii. Şansă enormă, este lăsat să plece.

„Când am plecat de la tipografie, am dat mâna cu Michelle şi cu unul dintre terorişti”, a povestit acesta.

La doar câteva minute după ce suspecţii se baricadează în tipografie, unităţile de elită ale poliţei şi jandarmeriei încercuiesc localitatea Dammartin-en-Goële. Şapte elicoptere ale armatei survolează zona la joasă înălţime.

Localitatea se transformă într-un teatru de război, toate drumurile sunt închise. Nimeni nu are voie nici să intre, nici să iasă, rezidenții sunt sfătuiți să stea în locuințe, școlile sunt închise.

„Este o mobilizare impresionantă de forţe de ordine. Am venit pe o rută ocolitoare şi peste tot sunt zeci de dube de jandarmerie, care înconjoară toată această zonă. (...) Am văzut inclusiv elicoptere de luptă survolând zona”, relata de la fața locului corespondentul iTele.

11 şi 32 de minute. Autorităţile de la Paris decid să închidă două dintre cele patru piste ale aeroportului Charles de Gaulle, pentru ca elicopterele care sprijină operaţiunea anti-teroristă să nu fie încurcate de aeronavele civile. La aceeaşi oră, preşedintele Franţei prezidează o reuniune de urgenţă la sediul Ministerului de Interne.

„Sunt forţe din afara ţării, care urmăresc şi vor să ne cucerească teritoriul, care vor să ne subjuge, care pun în pericol siguranţa naţională”, declară președintele Francois Hollande.

13 şi 18 minute. La Dammartin-en-Goële, lunetiştii iau poziţie pe acoperişul tipografiei. Localnicii sunt sfătuiţi să se baricadeze în case. Autorităţile ordonă ca toţi elevii din şcolile din localitate să rămână în clădiri şi să fie pregătiţi de evacuare.

„Erau mulţi poliţişti şi mi-au spus că trebuie să merg acasă imediat şi că trebuie să stau la adăpost”.

„Au venit să ne spună să tragem obloanele şi să ne închidem în case”, au povestit localnicii.

Abia după ce se conving că fraţii Kouachi nu au cum să scape din tipografie, forţele de ordine ordonă evacuarea elevilor, în autobuze supravegheate de trupele speciale.

La trei ore şi jumătate de când teroriştii sunt baricadaţi în tipografie, forţele de ordine reuşesc să ia legătura prin telefon cu ei. Fraţii Kouachi declară că vor să moară ca martirii.

În acest timp, la 45 de kilometri de locul unde teroriştii erau încolţiţi, izbucnea o nouă criză. Într-un magazin evreiesc de la periferia Parisului, mai mulţi oameni sunt luaţi ostatici.

La câteva minute de la atac, sute de poliţişti şi membri ai trupelor speciale izolează zona.

„Am văzut un om care fugea, am auzit mai multe focuri de armă. Am rămas în magazinul alăturat şi am aşteptat instrucţiunile poliţiei pentru a şti când putem ieşi pentru că eram foarte îngrijoraţi”, a povestit un martor ocular.

15 şi 18 minute. Apar primele informaţii. Se vorbeşte despre doi morţi, dar Ministrul de Interne dezminte. Autorităţile spun că este vorba de un individ înarmat care a luat cinci - şase ostatici într-un magazin cu produse evreieşti.

„Individul a intrat imediat în magazin şi a început să tragă cu arma Kalaşnikov. Suntem într-o adevărată stare de război, nu am mai văzut astfel de evenimente de 40 de ani. Ne confruntăm cu oameni hotărâţi care sunt gata să facă orice, aşa cum au arătat deja”, a relatat un polițist.

Toate intrările în cartier sunt blocate, la fel ca şi trei dintre intrările în Paris.

15 şi 22 de minute. Agenţiile de presă reuşesc să suprindă momentul în care un individ necunoscut se predă forţelor de ordine. Nimeni nu ştie însă dacă are sau nu legătură cu luarea de ostatici, dacă este terorist sau ostatic.

Atmosfera devine din ce în ce mai tensionată pe măsură ce tot mai multe trupe se adună la faţa locului.

 „Este o mobilizare exemplară a poliţiei, trec zeci de maşini, însă senzaţia pe care o am este că sunt şi ei copleşiţi de această situaţie fără precedent în istoria Franţei.”, a relatat pentru Digi24 Sebastian Perju, corespondentul Digi Sport la Paris.

Presa franceză spune că individul care s-a baricadat în magazinul evreiesc este acelaşi care a omorât o poliţistă în sudul Parisului. Ziariştii de la Le Point afirmă chiar că individul ar fi ameninţat că dacă autorităţile franceze declaşează atacul asupra fraţilor Kouchi, toţi ostaticii vor muri.

Parizienii sunt înmărmuriți:

- Este dramatic ceea ce se întâmplă. Pur şi simplu nu înţeleg, nu înţeleg. Franţa este sub presiune în acest moment, sub tensiune. Nu înţeleg, ce se întâmplă?

- Vă e teamă?

- Da, ne este frică, ne este frică de tot ceea ce se poate întâmpla.

Franţa este cu adevărat ameninţată. Statul francez trebuie să prezinte scuze familiilor victimelor pentru că tot ceea ce se întâmplă acum are loc din cauza lui, deoarece au fost preveniţi.

15.20 de minute. Poliţia din Paris dă publicităţii pozele celor doi atacatori ai poliţistei moarte cu o zi în urmă. Unul dintre ei are legături cu teroriştii de la Charlie Hebdo: un bărbat în vârstă de 32 de ani, acelaşi care ar fi luat astatici în magazinul evreiesc. Potrivit publicaţiei Nouvelle Observateur, el a fost condamnat de mai multe ori în ultimii 14 ani, pentru infracţiuni deosebit de grave, încă de când era minor. Iar în 2013 a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a pus la cale evadarea unui alt terorist, închis după un atac la Paris în 1995.

La 18 si 12 de minute, forţele de ordine au luat cu asalt magazinul evreiesc.

Numai că teroriştii amplasaseră în magazin materiale explozive care au fost detonate în momentul în care poliţiştii au intrat. O parte dintre ostatici au fost eliberaţi, dar pentru unii, operaţiunea a venit prea târziu.

BMF TV dă publicității două înregistrări. Doi dintre teroriști contactaseră postul TV și au anunțat cine sunt și ce vor.

Vreau să salut curajul, determinarea, eficacitatea jandarmilor, poliţiştilor, a tutror acelora care au participat la această acţiune. Vreau să le spun că suntem mândri, mândri de ei, pentru că atunci când s-a dat ordinul au acţionat dintr-o singură mişcare şi cu acelaşi rezultat. Au facut-o pentru a salva vieţile oamenilor, ale ostaticilor. Au făcut-o pentru a-i neutraliza pe terorişti, pe cei care au comis asasinate”, a declarat într-o alocuțiune, vineri seara, președintele Hollande.

Premierul Manuel Valls apare la televiziune și recunoaște că cei 17 morți reprezintă un bilanț prea grav, care arată că sistemul francez de securitate are breșe.

Cinci persoane sunt în continuare în custodia poliției.

Ora 24:00 Procurorul general al Republicii, Francois Molins, ține o conferință de presă și prezintă în detaliu desfășurarea operațiunilor de peste zi.

Cei patru morţi de la magazinul evreiesc din Paris au fost ucişi, "probabil", la începutul luării de ostatici de către autorul acestui act, Amedy Coulibaly. "Niciun ostatic nu a fost ucis în timpul asaltului forţelor de ordine", a dat asigurări magistratul, confirmând că Amedy Coulibaly a blocat magazinul şi a "ameninţat că va împuşca toţi ostaticii".

Amedy Coulibaly, un islamist în vârstă de 32 de ani, a fost omorât în intervenţia forţelor de ordine la un magazin evreiesc din zona Vincennes (la periferia Parisului). În cursul zilei de joi, Amedy Coulibaly a o ucis o poliţistă în zonă Montrouge din Paris. Conform autorităţilor, el încerca să atace sediul unui post de televiziune situat în sudul Parisului. Suspectul avea antecedente penale, el fiind arestat o lună în anul 2010, după ce fusese prins având o armă automată de tip Kalaşnikov.

Complicea sa, islamista Hayat Boumeddiene, în vârstă de 26 de ani, este în continuare căutată de poliţie. Potrivit unui oficial din poliţia franceză, ea a reuşit să fugă în timpul intervenţiei forţelor de ordine.

Procurorul general Francois Molins a dezvăluit că soțiile lui Saïd Kouachi și Amedy Coulibaly au schimbat între ele peste 500 de apeluri telefonice, ceea ce demonstrează legătura strânsă dintre ele. Cele două femei sunt căutate în continuare.

Ziua se încheie cu un avertisment din partea Al-Qaida din Peninsula Arabia: teroarea va continua în Franța! Iar Statele Unite își avertizează cetățenii că există risc de atentate pretutindeni în lume.



Actualizare 18. 23. Le Parisien anunță că a fost prins și atacatorul de la magazinul din Paris. Acesta ar fi fost ucis, ca și frații Kouachi, acuzați de atentatul de la Charlie Hebdo, potrivit Le Monde, care citează surse din poliție. Mai multe ambulanțe sunt prezente în zonă. Una dintre ele a plecat cu sirenele pornite.

Actualizare 18.14. S-au auzit mai multe explozii la magazinul din Vincennes. Presa relatează că mai mulți oameni au ieșit în fugă din magazin. 

Este posibil ca intervbenția forțelor de ordine să fi fost organizată simultan în ambele locuri, pentru a nu pune în pericol viața ostaticilor, potrivit presei.

Actualizare 17:37. Școala Lamoriciere, situată la 400 de metri de locul unde a avut loc luarea de ostatici, este evacuată. Părinții au venit la școală pentru a-i lua pe copii acasa, relatează Le Figaro. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Actulizare 17.25. În ziua în care forţele de ordine sunt în alertă maximă, președintele de onoare al formațiunii extremiste Frontul Național, Jean-Marie Le Pen, a provocat indignare pe Twitter, unde îi îndeamnă pe francezi să voteze cu fiica sa, Marine. 

Actualizare 16.36. Două alerte false în Franţa: una a vizat Piaţa Trocadero şi metroul. Traficul la metrou a fost reluat.

Actualizare 16.31. Un bărbat a fost reţinut de forţele speciale în apropierea magazinului în care sunt luaţi ostatici.

Actualizare 16.05. Întâlnire de urgenţă la Elysee. Este a doua întâlnire convocată astăzi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Actualizare 16.05. Potrivit M6 Amedy Coulibaly intenționa să atace un post de televiziune.

Actualizare 16.00. Poliţia franceză evacuează Piaţa Trocadero, situată în faţa turnului Eiffel:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Actualizare 15.55. Amedy Coulibaly a fost judecat în același dosar cu Sherif Kouachi. Coulibaly a fost condamnat atunci la 5 ani de închisoare.

Actualizare 15.35. Atacatorul ar fi înarmat cu două pistoale mitralieră. Poliția a recomandat proprietarilor închiderea magazinelor din Vincennes și roagă populația să evite zona.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De asemenea, circulația în zonă este oprită.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 2.000 de elevi sunt blocaţi în şcolile din zonă.

Actualizare 15.30. Prefectura Poliţiei face un apel la informaţii despre următoarele persoane: Amedy COULIBALY şi Hayat BOUMEDDIENE, suspectate a fi implicate în incidentul armat de la Montrouge

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Actualizare 15.20. Potrivit martorilor bărbatul care a luat ostatici în magazinul Hyper Cacher din Paris a strigat că, dacă prietenii lui nu vor fi lăsați în pace, va ucide toți ostaticii.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Actualizare 14.55. Bărbatul ar fi luat cel puţin cinci ostatici, printre care o femeie şi doi copii.

Actualizare 14.45. Presa franceză scrie că bărbatul care a împușcat doi polițiști la Montrouge ieri ar fi luat un ostatic în cartierul Vincennes din estul Parisului.

FOTO: Guliver/Getty Images

Poliţia franceză l-a identificat pe atacatorul de la Montrouge din sudul Parisului, care joi a ucis o poliţistă şi a rănit grav un agent municipal într-un schimb de focuri. Două persoane din anturajul său au fost arestate.

Potrivit jurnaliștilor de la Le Point, atacatorul de la Montrouge şi fraţii Cherif și Said Kouachi, principalii suspecţi ai atentatului terorist de la revista "Charlie Hebdo", aparţin aceluiaşi grup jihadiste, Buttes-Chaumont. Ministerul francez de Interne a precizat joi să între cele două atacuri nu există nicio legătură.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri