Acord cu privire la programul nuclear iranian

Data publicării:
acord-nuclear-iran-mogherini-kerry

La negocierile din oraşul elveţian Lausanne au participat reprezentanţi ai Statelor Unite, Germaniei, Franţei, Marii Britanii, Rusiei şi Iranului.

Acordul-cadru prevede, pentru 15 ani, o reducere cu 98% a stocurilor de uraniu îmbogăţit, material din care pot fi făcute bombe nucleare. De asemenea, va fi redus cu o treime numărul centrifugelor folosit pentru îmbogăţirea uraniului. Asta va creşte perioada până când Iranul poate obţine suficient material pentru o bombă atomică, de la trei luni, cât este în prezent, până la un an, o perioadă suficientă pentru a detecta încălcări ale tratatului.

Preşedintele american a salutat această înţelegere preliminară, dar a insistat că neîncrederea cu privire la obiectivele Iranului, acumulată în mulţi ani, nu poate fi ştearsă cu buretele peste noapte.

Barack Obama, preşedintele SUA: "Dacă Iranul încearcă să ne păcălească, lumea va şti. Dacă vedem ceva suspicios, o să inspectăm. Eforturile precedente ale Iranului de a-şi militariza programul nuclear vor fi analizate. Pe baza acestei înţelegeri, Iran va îndura mai multe inspecţii decât orice altă ţară din lume."

În schimbul acestor compromisuri agreate de Iran cu privire la programul său nuclear, comunitatea internaţională se angajează că va ridica sancţiunile impuse Teheranului cu privire la economie, finanţe şi comerţ. Oficialii iranieni promit că îşi vor respecta partea lor de înţelegere, dar doresc acelaşi lucru şi din partea partenerilor.

Javad Zarif, ministrul de Externe al Iranului: Iranul a fost victima a multe, multe promisiuni încălcate şi vrem să fim siguri că dacă promisiunile vor fi încălcate din nou, noi vom fi în siguranţă şi că interesul nostru naţional nu este uitat şi compromis.

Cel mai vehement critic al acordului cu Iranul este premierul israelian Benjamin Netanyahu. Liderul de la Ierusalim consideră că, în forma actuală, înţelegerea înlesneşte drumul Iranului către obţinerea bombei nucleare şi pune în pericol existenţa statului Israel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri