Angela Merkel: Europa va face totul pentru ca Rusia să redevină partenerul ei

Data publicării:
orban merkel putin - 6890703-AFP Mediafax Foto-PEDRO UGARTE

Foto: Mediafax

Statele membre UE „vor face totul pentru ca Rusia să redevină partenerul lor”, a anunţat cancelarul german în cadrul unei reuniuni a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) la Demmin, în nordul Germaniei. „Vrem să conturăm ordinea europeană împreună cu Rusia, nu împotriva ei”, a continuat Merkel.

În acelaşi timp, Angela Merkel a atenţionat că alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia a fost „o încălcare a dreptului internaţional”. Prin urmare, a subliniat ea, „Germania şi Franţa nu îşi vor slăbi eforturile, ci vor face totul pentru ca Ucraina să meargă pe o cale a sa, care să respecte integritatea teritorială”. Însă, a recunoscut cancelarul german, procesul de restabilire a păcii în estul Ucrainei va fi foarte dificil.

Totodată, Angela Merkel nu a exclus posibilitatea înăspririi sancţiunilor împotriva Rusiei dacă nu se va respecta armistiţiul intrat în vigoare duminică în estul Ucrainei.

Anterior, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, care a avut loc la 7 februarie, cancelarul Germaniei a declarat, de asemenea, că „Europa vrea să-şi contureze securitatea împreună că Rusia, nu împotriva ei”.

Liderii occidentali şi Kievul acuză Rusia că alimentează conflictul furnizându-le arme şi antrenându-i pe separatiştii proruşi care luptă împotriva forţelor ucrainene în estul Ucrainei, dar şi că trimite trupe peste graniţă pentru a participa la lupte. Moscova neagă acuzaţiile care i se aduc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri