Atac terorist la Paris. Adrian Cioroianu: „Vor să împrăștie frica în Europa”

Data publicării:
adrian cioroianu

Istoricul Adrian Cioroianu a comentat la Digi24 evenimentele tragice petrecute la Paris. „Vor să ne baricadăm, vor să coborâm la nivelul acestor discursuri la nivelul armelor. Este tipul de reacție în fața căreia o societate nu este niciodată pregătită. Nu poți să pui o unitate de poliție lângă sediul fiecărei redacții. Ei vor să ajungem să ne autocenzurăm de frică, vor să împrăștie frica în Europa în condițiile în care așa-zisul stat islamic a făcut pași înapoi”, a explicat Adrian Cioroianu. 

Istoricul a mai spus că nu poate fi vorba de caricaturile publicate de Charlie Hebdo, ci de frustrarea statului islamic. „Probabil aceste acte teroriste de la Paris nu au legătură cu unele caricaturi ale lui Mahomed, ci au legătură cu frustrarea statului islamic, dacă ei sunt autorii, după insuccesele pe care le au în Orientul Mijlociu, la granița dintre Irak și Siria, unde de câteva luni de zile au fost loviți. Ei au pierdut mai mulți lideri, drept care acum doresc să împrăștie groaza în spațiul societății”, a completat istoricul Adrian Cioroianu. 

„E uşor de spus că un astfel de atac putea prevăzut, e mai sincer să admitem că poate avea loc în orice ţară occidentală, unde există libertate de expresie, în a spune că ce fac ei e în afara valorilor. Ce poate fi mai deschis decât redacţia unei reviste cum era acest Charlie Hebdo care a fost avertizat pentru a-i îngrădi libertatea de expresie. După un astfel de atentat e uşor să spui că puteau fi luate măsuri de prevenire, toate serviciile secrete sunt alertate, au fost împiedicate multe atentate şi e bine că nu am aflat de ele. Astfel de atentate locale din păcate pot să se producă oriunde funcţionează libertatea de expresie împotriva căreia jihadiştii se manifestă barbar”, a mai spus istoricul la Digi24. 

Atac terorist la o revistă de satiră din Paris: 12 persoane au murit. Hollande: În ultimele săptămâni au fost dejucate mai multe atacuri

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri