Avertismentul unui fost director CIA: „Putin îşi va intensifica efortul de a reinstitui puterea sovietică”

Data publicării:
putin gest cu mana

„Chiar dacă vom vedea un Putin mai liniştit în săptămânile şi lunile viitoare, am face bine să ne gândim la talia arsenalului său şi la ţinta ambiţiilor sale”, a scris John E. McLaughlin, un fost director adjunct al CIA în timpul preşedintelui George W. Bush, într-un articol publicat joi, citat de ziarul american Washington Times, scrie Mediafax.

McLaughlin, care a fost director interimar al Agenţiei americane de spionaj pentru scurt timp în 2004, afirmă că acţiunile NATO vizând protejarea Europei de Est de o eventuală agresiune militară rusească "ar putea să fie prea convenţionale pentru a descuraja strategia "războiului hibrid" a lui Putin, care combină subtil forţe speciale, tactici cibernetice, propaganda, controlul presei, trupe principale şi declaraţii publice manipulatoare".

După anexarea de către Rusia a Peninsulei ucrainene Crimeea în martie , administraţia Obama a condus cu succes un efort de a impune Moscovei sancţiuni economice americane şi europene, o tactică vizând să-l oblige pe Putin să renunţe la aşa-numită strategie hibridă de a "absorbi" o bucată şi mai mare din Ucraina.

"Rusia face tot ce-i stă în putinţă pentru a izola "alte foste republici sovietice de Occident. "Moscova a exercitat presiuni asupra (Republicii) Moldova să renunţe la negocieri de asociere cu Uniunea Europeană - ceea ce aduce a o rescriere a dramei ucrainene", apreciază el, avertizând că "Rusia poate merge până la încurajarea regiunii separatiste moldovene Transnistria să-şi proclame independenţa".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri