BIZIDAY. Europenii nu prea mai beau vodcă rusească

Data publicării:
vodca

Declinul a fost în registrat pe toate piețele, însă de departe cel mai tare s-a resimțit pe piața din Ucraina. Și pe plan intern, consumul de alcool a scăzut cu aproape nouă la sută. În ciuda acestui lucru, circa jumătate dintre decesele din Rusia se datorează tocmai abuzului de alcool.

Moscova înregistrează de fapt efectele sancțiunilor economice impuse de Uniunea Europeană dar și ale invaziei din ucraina. În doar un an, exporturile de alcool au scăzut cu 42 la sută. Dacă în 2014, rușii vândeau vodcă în valoare de 187 milioane de dolari, anul trecut au încasat cu 75 de milioane de dolari mai puțin. Pe toate piețele externe exporturile au scăzut, dar, chiar și așa, vodca rusească rămâne la mare căutare pe piețele din Marea Britanie, Germania și Letonia.

Totuși englezii și nemții tot consumă anual vodcă rusească de peste 22 milioane de dolari. De fapt, aceste două țări sunt și cele mai mari piețe de export ale Rusiei, după ce Ucraina a refuzat tăria rusească.

Dar adevărata problemă pentru regimul Putin este că deși vodca s-a ieftinit în Rusia, consmul intern de alcool a scăzut. Chiar și așa un rus tot consumă în medie pe an 15 litri de alcool pur, depășind încă media din România. Nu și pe cea din Republica Moldova. Este semn că puterea de cumpărare scade în Rusia mai repede decât prețul alcoolului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri