Brexit| Scenariul care a înspăimântat Europa

Data publicării:
David Cameron GettyImages-501861032

Marea Britanie pune o serie de condiţii pentru rămânerea sa în Uniunea Europeană. Prima dintre ele, care este importantă şi pentru România, este cea a ajutoarelor sociale. Londra cere oficialilor europeni să-i permită stoparea temporară a ajutoarelor sociale pentru cetăţenii altor state europene.

Liderii de la Bruxelles nu sunt de acord cu această condiţie şi vin cu o altă variantă. Ei oferă Londrei o aşa-numită „frână de urgenţă". Prin acest instrument, britanicii pot anula ajutoarele sociale pe o perioadă de patru ani pentru muncitorii migranţi din alte ţări europene. Frâna de urgenţă poate fi activată în cazul în care autorităţile britanice sesizează încălcări şi abuzuri repetate sau dacă serviciile publice nu mai pot face faţă.

România este interesată în mod special de libera circulaţie a forţei de muncă, pentru că în Marea Britanie muncesc peste 150.000 de români. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că i-a cerut preşedintelui Consiliului European (CE) ca drepturile românilor care muncesc în prezent în Regat să nu fie afectate.

Am subliniat că pentru România este important în primul rând ca mecanismul să fie nediscriminatoriu, să aibă un caracter excepțional și cât mai limitat în timp. Aplicarea acestuia trebuie să se facă pe baza unor justificări pertinente”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

„Mecanismul de salvgardare cu privire la accesul la prestații sociale nu este destinat să se aplice cetățenilor UE care lucrează în acest moment în Marea Britranie. Vă asigur că propunerea cu care am venit este justă și echilibrată”, a precizat președintele CE, Dondald Tusk.

Liderii europeni vor menţinerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Potrivit presei, Parlamentul European nu va bloca un acord în acest sens, însă nu va sprijini nici toate pretenţiile Londrei.

Situaţia va fi tranşată la Consiliul European, care urmează să înceapă peste două zile la Bruxelles. Acolo, David Cameron şi ceilalţi 27 de şefi de stat din Uniune vor negocia, în speranţa evitării Brexit-ului.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri