Chinezii vor construi o linie de mare viteză în România. Trenurile vor circula cu 250 km pe oră între Bucureşti şi Constanţa

Data publicării:
tren mare viteya china romania mediafax

Săptămâna viitoare va veni în România o delegaţie chineză pentru a porni analizele pentru realizarea centurii ocolitoare a Capitalei, o cale ferată cu viteză sporită şi pentru linia de mare viteză dintre Bucureşti şi Constanţa.

Urmează să se întocmească studii de prefezabilitate şi de fezabilitate. 

Analizele tehnice vor fi efectuate gratuit de către partea chineză.

Proiectul cel mai important, cel al liniei ferate de mare viteză, are costuri estimate de 11 miliarde de dolari, dacă se va construi o linie nouă. O variantă luată în calcul însă este şi modernizarea liniei ferate existente, acest lucru depinzând de rezultatele studiilor care vor fi făcute.

Prin acest proiect, chinezii urmăresc să facă legătura între Marea Neagră, Ungaria şi Austria.

Linia ferată de mare viteză Bucureşti – Constanţa este doar o primă etapă al acestui obiectiv, linia urmând să fie continuată spre graniţa de vest.

Acordul a fost semnat din partea României de vicepremierul Liviu Dragnea, iar din partea Chinei de reprezentanţi ai Comisiei de Dezvoltare şi Reformă.

În luna noiembrie, fostul ministru al Transporturilor Ramona Mănescu a anunţat că România vrea să atragă investitori chinezi în mai multe proiecte de transport, prioritară fiind realizarea unei linii feroviare de mare viteză de la graniţa cu Ungaria până la Constanţa, prin Bucureşti, având un cost estimat de 11 miliarde euro.

Ministrul a arătat că proiectul care va lega Bucureşti de Viena ar avea un impact major asupra creşterii numărului de pasageri pe calea ferată şi ar permite circulaţia trenurilor cu viteze de peste 200-250 km la oră.

Alte proiecte pe care autorităţile le-au propus părţii chineze vizează modernizarea inelului feroviar din jurul Capitalei, linia de cale ferată Iaşi-Giurgiu sau dezvoltarea a două terminale multimodale pentru Portul Constanţa.

Vicepremierul Liviu Dragnea se află, în perioada 20-26 martie, în vizită de lucru în China, el fiind şi coordonatorul Comitetului interministerial pentru monitorizarea îndeplinirii angajamentelor asumate de România cu ocazia Reuniunii, la București, în 26 noiembrie 2013, a şefilor de Guvern ai Republicii Populare Chineze şi statelor Europei Centrale şi de Est. Comitetul a fost înfiinţat în decembrie 2013.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri