Chinezoaicele merg să nască în SUA pentru a evita legea copilului unic

Data publicării:
SUA TURISM NASTERI CHINEZOAICE GETTY

Agenţii federali americani au făcut mai multe percheziţii într-un cartier rezidenţial de la marginea oraşului Los Angeles, unde erau cazate tinere din China.

„Acestea sunt moteluri pentru femeile însărcinate, în fiecare casă închiriază câte trei-patru camere pentru ele. Femei însărcinate vin din China şi nasc aici pentru a obţine cetăţenia pentru copiii lor”, spune avocata Rosanna Mitchell.

Localnicii şi-au dat seama că e un fel de turism pentru naşteri şi că totul e aranjat de companii care se îmbogăţesc din această afacere.

„Stau aici o perioadă scurtă de timp, până când nasc. Apoi pleacă şi, chiar în aceeaşi zi, altă familie se mută în aceeaşi casă”, spune un localnic.

Indiferent de cetăţenie, orice femeie poate naşte în Statele Uite. Legea interzice, însă, turismul pentru naşteri, când tinerele vin special în America pentru acest lucru şi mint la interviul pentru viză.

„Aceşti oameni au fost învăţaţi să mintă şi cum să mintă pentru a nu stârni bănuieli asupra motivelor reale pentru care vin în Statele Unite”, spune Claude Arnold, responsabil în cadrul Biroului de Imigrări.

În fiecare săptămână, în California, zeci de femei din China îşi declară copiii născuţi pe teritoriul american şi obţin paşapoarte americane pentru ei.

Puţine mame acceptă să vorbească în faţa camerelor de luat vederi. Cele care au curajul spun că nu paşaportul american le determină să apeleze la această soluţie.

„Am venit aici să nasc pentru că în China nu ni se permite să avem al doilea copil”, spune una dintre ele.

China a introdus legea copilului unic în 1978, dar copiii chinezi născuți în afara ţării nu intră sub jurisdicția acestei politici. În China, părinţii care nu respectă legea primesc amendă și rămân fără sporurile de la locul de muncă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri