Compania Apple, acuzată de exploatare în China

Data publicării:
fabrica apple china

Directorul Apple, Tim Cook a declarat că se simte ofensat de acuzaţiile lansate de BBC potrivit cărora compania pe care o conduce nu este interesată de soarta muncitorilor săi din China. În replică la afirmaţiile jurnaliştilor britanici, unul dintre vicepreşedinţii companiei a trimis un email celor peste 5000 de angajaţi Apple din Marea Britanie, menit să clarifice situaţia.

Acum câţiva ani, marea majoritate a lucrătorilor din lanţul nostru de aprovizionare munceau peste 60 de ore pe săptămână, iar săptămânile de lucru de peste 70 de ore erau tipice. Anul acesta, 93% din oamenii care lucrează pentru furnizorii noştri respectă limita de 60 de ore.

Dar realitatea contrazice în mare măsură afirmaţiile şefilor Apple.

Un reporter al emisiunii BBC Panorama s-a angajat într-o fabrică de asamblare şi testare a produselor Apple, din apropiere de Shanghai, pentru a vedea ce se întâmplă acolo. Imaginile vorbesc de la sine: muncitori epuizaţi, dormind cu capul de bancul de lucru. Unii aţipeau chiar în timp ce munceau, ceea ce i-a determinat ciar pe supraveghetorii din fabrică să-i avertizeze pe oameni că-şi pun vieţile în pericol.

Dacă adormiţi şi cădeţi peste aparatele care sunt conectate la electricitate... Sunt cabluri... Şi vă electrocutaţi.

Muncitorii au rămas doar cu avertismentul, pentru că nimic nu s-a schimbat pentru ei. De cele mai multe ori, turele ajung la 12 ore sau chiar 16 ore şi mulţi dintre angajaţii fabricii muncesc câte 18 zile la rând până să primească o zi liberă. Reporterul BBC a simţit pe pielea lui ce înseamnă oboseala extremă.

De asemenea, în formularul completat la angajare, candidaţii erau obligaţi să specifice că sunt gata să presteze orice fel de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri