În China vor fi concediaţi 1,8 milioane de oameni din industria oţelului şi a cărbunelui. Ar fi aproape jumătate din numărul total al angajaţilor din România însă chiar şi pentru proporţiile Chinei, e un val uriaş de concedieri.

Embed:

 

În aceste condiţii, Guvernul a făcut o prioritate din a nu scăpa şomajul de sub control, mai ales că există riscul unor nemulţumiri sociale urmate de proteste.

E însă un punct din care nu mai poate da înapoi fiindcă ţara produce prea mult cărbune şi oţel - cererea internă a scăzut odată cu încetinirea economiei, iar soluţia e ca mărfurile să fie vândute foarte ieftin la export. Se lovesc însă de rezistenţă din partea industriei europene de pildă, care acuză China că vinde la preţ de dumping, deşi mărfurile ei sunt deja scumpite de taxele protecţioniste de aici.

Potrivit unor estimări, surplusul de oţel venit din China e de două ori mai mare decât producţia Europei, de altfel, al doilea cel mai mare jucător din lume. În încercarea de a reduce supracapacitatea însă, China dă semnalul că va recurge și la alte concedieri.

Urmăreşte Digi24.ro şi pe FACEBOOK şi TWITTER!

COMENTEAZA!