Dictatorul vizat de peste 600 de tentative de atentat împlinește 90 de ani

Data publicării:
imagini-noi-fidel-castro-februarie

Din motive de sănătate, Fidel Castro a predat puterea fratelui său Raul în urmă cu 10 ani. Tot atunci, el s-a retras din viaţa publică şi apariţiile sale au devenit extrem de rare.

Venerat sau detestat, considerat erou sau criminal, Fidel Castro este unul dintre ultimii giganţi politici în viaţă ai secolului 20. În lunga sa viaţă, el a fost vizat de peste 600 de tentative de atentat şi a sfidat zece preşedinţi americani.

Cadou deosebit din partea unui producător de trabucuri pentru Fidel Castro. Acesta a rulat timp de 10 zile, împreună cu ajutoarele sale, o ţigară de foi lungă de 90 de metri, în cinstea celor 90 de ani pe care îi împlineşte astăzi fostul preşedinte cubanez.

Trabucul, lung aproape cât un teren de fotbal, a fost omologat de Cartea Recordurilor ca fiind cel mai mare din lume. Fidel Castro, care a condus Cuba aproape jumătate de secol, era văzut adesea pufăind din trabuc, până s-a lăsat de fumat, în 1985. Cel mai lung trabuc de până acum avea 82 de metri şi a fost realizat de acelaşi cubanez.

La 31 iulie 2006, din motive de sănătate, Fidel Castro predă atribuțiile de președinte fratelui său mai mic, Raul, fostul număr doi al regimului și care deținea postul de ministru al apărării de la Revoluția din 1959.

Numit oficial președinte în 2008, Raul Castro a anunțat că va părăsi acest post în anul 2018, la sfârșitul celor două mandate consecutive, limită pe care el însuși a impus-o. Actualul număr doi al regimului, Miguel Diaz-Canel, născut în anul 1960, urmează să-i succeadă la conducerea Cubei.

Citiți și:

10 ani fără Fidel Castro

Cuba, sfârșit și început de lume. Sursele alternative de informare, limitate

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri