FMI: Încă patru milioane de migranți vor ajunge în UE până la sfârșitul anului viitor

Data publicării:
Tabara refugiati Caoatia GettyImages-1

Foto: Tabără de refugiați în Croația Sursa: Gulliver/ Getty Images

PIB-ul statelor unde se stabilesc migranții ar putea crește ușor, pe termen scurt, ca urmare a efectului multiplicator creat de creșterea cheltuielilor guvernamentale și a sporirii ofertei pe piața muncii, potrivit estimării FMI.

Totuși, pe termen lung există semne de întrebare cu privire la șansele ca acest aflux să stimuleze creșterea economică, iar integrarea migranților pe piața muncii este elementul determinant în această situație. 

Studiul FMI precizează că în cazul imigranților economici experiența internațională arată că aceștia primesc salarii mai mici față de cele ale localnicilor, iar rata șomajului în rândul migranților este mai ridicată. Aceste diferențe se mai atenuează odată cu trecerea timpului, dar ele rămân ca efect al dificultăților de integrare provocate în special de insuficienta cunoaștere a limbii țării gazdă și a lipsei de calificare a migranților în meserii de care noua lor țară are nevoie.

În consecință, FMI sugerează statelor UE să relaxeze restricțiile privind deplasarea migranților dintr-o țară în alta pentru ca aceștia să-și poată căuta un loc de muncă și în alte părți.

Citiți și: 

Grupul de la Vișegrad respinge în continuare cotele obligatorii de refugiați

Donald Tusk: UE va eșua ca proiect politic dacă nu ține sub control criza migrației

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri